2014. december 22., hétfő

2014. évi "zöldség" összefoglaló

Paradicsom
001. Orkando F1 (piros) Folytonos növekedésű hibrid, támrendszert igényel, lugas jellegű; Kerek bogyói átlag 130 g súlyúak; nem érte meg a vesződséget, jövőre nem vetem;
002. Tumbling Tom Red (piros) Ampolnába, balkonládába való balkonparadicsom, kosaranként 3-3 palántát beültetünk; Dió méretű mézédes termések; Rendkívül bőtermő; Metszeni, karózni nem szükséges, a leveleket azonban lehet ritkítani, hogy a fürtöket ne árnyékolják; Lényeges, hogy hetente forgassuk a kosarat, hogy a fény mindenhol érhesse a növényeket; Napos, szélvédett hely ideális számára; A palántákat mélyebbre ültessük, a kosarat ne töltsük tele földdel, hagyjunk peremet a locsolásnak; Szükség szerint reggel és este is öntözzünk; A talaj tápanyagtartalmát hamar felélik a növények, ezért a tápanyag utánpótlásról rendszeresen gondoskodjunk. Amikor a termések megjelennek, hetente tápoldatozzuk; Távolítsuk el a sárguló leveleket, ezzel a betegségek kialakulását is megelőzhetjük; hiába tápoldatoztam, pár nagyon apró szemtől eltekintve nem volt rajta termés, az íze sem egy fergeteges;
003. Sultan F1 (piros) Erőteljes növekedésű, féldeterminált, köztes típusú hibrid; Bogyói 3-5 rekeszűek, lapított gömb alakúak, félzöldből érnek. Jól tárolhatók; Éréskezdet ültetéstől 80 nap.; elég szépek lettek, még meggondolom;
004. Roma VF (piros) Jóízű fajta, jól hámozható; Determinált növekedésű, bogyói 50-70 g-osak, hosszúkás alakúak; Elsősorban friss fogyasztásra ajánlják, de szárított paradicsomként kívánó; próbáltam szárítani, de a 2014-es időjárás miatt – valószínűleg – nem volt olyan jó az íze; még egyszer megpróbálom;
005. Aztek (sárga) Sárgás sötétnarancs bogyójú törpeparadicsom; Balkonládában, cserépben kiválóan nevelhető; Bogyói zamatosak; nagyon sokára van rajta ehető termés, a tenyészidő vége felé pedig egyszerűen leszáradtak; az íze sem ragadott meg;
006. Venus (sárga, narancssárga) Ehető díszparadicsom; Apró cserjét nevel, balkonos, konténeres termesztésre kiváló, de akár extra kis földtömeget is elvisel; nagyon sokára van rajta ehető termés, a tenyészidő vége felé pedig egyszerűen leszáradtak; az íze sem ragadott meg;
007. Marmande (2011-ben lejárt mag) (piros) Közepes tenyészidejű, erős növekedésű, determinált fajta; Gerezdes, lapított gömb alakú 120-140g-os bogyói kocsánymentesen szedhetők; Friss fogyasztásra és befőzésre kiváló. Az olvasottak szerint problémás növény/gyümölcs, én szeretem, nekem nem okozott csalódást; Szép, egészséges gyümölcsöt hoz, folyamatos éréssel; még a cseresznye fa alatt is hozta a termést; jól bevált nálam befőzésre és frissen étkezésre is;
008. Befőző saját (2012-es szedés) (piros) Nevét nem tudom; A szomszédasszonytól kaptam, de ő sem tudja már mi a neve; Igénytelen, magasra növő és erőteljes növény; Sok és nagy gyümölccsel; Probléma lehet, hogy eső, illetve felülről való locsolás miatt a kocsánynál berepedezhet, majd rothadhat; Azonban ez a gyümölcs többi részén nem érezhető ízvilágában – tehát kivágva alkalmazható; Bár befőző paradicsom, rendkívül finom friss fogyasztáskor is; Lapított, 40-50 dkg-os gyümölcsöket hoz; mindenféleképpen vetek belőle sokat!; régóta, jól bevált;
009. Nagykátai fürtös saját (2012-es szedés) (piros) Az eredeti palántákat Nagykátán vettem négy éve; Nevét nem tudom; A bokor max. 70 cm-re nő meg; Fürtben vannak rajta a gyümölcsök, az aránylag nagyobb gyümölcsök (mint a bolti, olyan méretű); Ízletes, a fagyokig folyamatosan érik; ez is lesz a kertben;
010. 70 dkg-os futó-befőző saját (2012-es szedés) (piros) A faluba vettem az első pár palántát 3 évvel ezelőtt; Nevét nem tudom; Folytonnövő, erős támrendszert igényel; A napon és félárnyékban is megél, ill. hoz gyümölcsöt; A gyümölcsök száma száranként nem haladja meg az 5-6-ot, azonban mindegyik eléri a 70 dkg-ot; Különösebb gondozást nem igényel, csak a gyümölcs körüli leveleket kell apránként csökkenteni, hogy rendesen beérjen; A háromnegyed-részben érett paradicsom utóérlelhető; Azaz leszedve, száraz, árnyékos helyen beérik; Kellemes az íze friss fogyasztáskor is; mindenféleképpen vetendő;
011. Befőző tégla saját (2012-es szedés) (téglapiros) Nevét szintén nem tudom; A szomszédasszonytól kaptam, de ő sem tudja már mi a neve; Igénytelen, magasra és erőteljes növény; Sok és nagy gyümölccsel; Bár befőző paradicsom, rendkívül finom friss fogyasztáskor is; Kerekded, nagy 40 dkg-os gyümölcsöket hoz; ez is lesz jövőre;
012. Cherokee purple (Margittól kapott) (lila) Egyedi rusztikus vöröseslila szín, a kocsány környékén zöldes; Az íz világában nagyon finom édes és lédús; A növény beérésekor közelítőleg 300-350 gr súlyú termések várhatóak; Nagy, erőteljes növekedésű; Különösebb gondozást nem igényel, Magvetés: 02-hótól; Melegigényes; számomra nem hozta a vártat, így jövőre nem vetek belőle;
013. Black Prince (Margittól kapott) (fekete – barnás-zöldes) Robosztus növekedésű, folytomérő, ill. folytonnövő fajta; Különösebb gondozást nem igényel; Az esőcsíkok viszont okozhatnak benne esztétikai kárt; Június közepétől már szedhető; Termése kissé lapított, közepes méretű, belseje barnás színű, édes ízű, enyhén savas; Magvetés: 02-hótól; Várható termés: június közepétől szeptember végéig; Egyes megjegyzések szerint augusztus közepétől érik; Melegigényes; hasonlóképpen, mint az előző, nem hozta a vártat, így jövőre nem vetek belőle;
014. Goldkrone (Margittól kaptam) (sárga) Folytonnövő, erős szárakkal; Termése apró, gömb alakú, fürtökben elhelyezkedő 15-20 dkg-os gyümölcsökkel rendelkezik; Korai fajta; Támrendszert igényel, a fagyokig folyamatosan virágzik; Elképesztően finom, zamatos, mindenféleképpen lesz jövőre is; nagyon magas támrendszert igényel;
015. Paprikaalakú (Margittól kaptam) (piros) Betegségre hajlamos növény; Nehezen kel, a palánta is érzékeny; Intenzív növekedésű; hosszúkás gyümölccsel rendelkezik, kevés magú; Nálam nem hozta a problémás oldalát; Finom, egészséges gyümölcsök lettek, bár kisebb és kevesebb mennyiségben; próbaként jövőre újravetni;

Paprika
001. Kápia (2011-es szedés) (piros) A bogyói éretlenül zöldek, érés közben pirosodnak; Folyamatosan érik; Bőtermő; Ötödik éve hasznosítom a szedett magokat; Az eredeti magokat a piacon vett csumázott paprikákból sikerült nyernem pár szemet; A 2012-es évben nem volt helyem, így egy pár vödörbe került ültetésre; finomak lettek, de nem értek teljesen be, így azokból magot nem szedtem; A 2013-as év pedig a paprikának nagyon meleg volt, így nem fejlődött; Gyenge termést hozott; A diófa alatt is bő termést hozott két évben; Kettesével ültetve egészségesebb és szebb bokor lesz belőle, több terméssel bokronként; Ha megkedvelte a helyét, a továbbiakban igénytelen; mivel még mindig van 2011-es magom, megpróbálkozom a vetéssel;
002. Pritamin / Alexander (piros) Bogyója nagyobb, rendkívül édes, ízes; Enyhén hajlamos a belső rothadára; Párosával ültetve egészségesebb bokrot, több és szebb termést hoz; A nem érett zöld bogyó is finom, ehető; Szintén volt már a diófa alatt és eredményesen termett; az idén nem lesz, finomabb a kápia;
003. Pepperoni / Lombardo (zöld) Hosszú, ízetlen, keményhéjú – szerintem; Azonban kellemes ízű savanyúságnak eltéve; Sajnos, egyik évben sem érett be teljesen, lehet azért nem volt íze; Csak savanyúság-alapanyagnak termesztem; 2014-ben, a rossz idő ellenére beértek a bogyók, és ízesebb, finomabb; többször is ettem belőle, pedig az epém nem bírja a paprikát, ezzel viszont nem volt semmi probléma; természetesen jövőre lesz a kertben;
004. Fehér paprika /Albaregia (fehér – sárgás) Folytonos növekedésű, bőtermő, egyik legnagyobb bogyójú szabadföldi fajta; Lombozata terebélyes, a bokor szilárd ágrendszerű; Felálló termése enyhén bordás, 90-100g átlagtömegű, tölteni való, fehér, édes; A paprika meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény; Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel; Vetés: februártól márciusig üvegházba vagy fűtött fóliába (ablakpárkányon); 18-22 0C fokon 10-14 napig csírázik; Vetésmélység: 1-2 cm; Kelés után pikírozzuk. Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával. Térállás: 60x30 cm. Szedés: júliustól szeptemberig; A múlt évben szabadföldbe vetettem másodvetésnek (faluban ajánlották) – nem jött be, ki sem kelt; 2014-ben ablakpárkányon nevelem; nem próbálkozom vele többet, inkább a jól bevált 11-est választom;
005. Chili / Piros (2011-es szedés) Barátnőmtől kaptam a kiszáradt tövet, melyet a virágosnál vett még; Nevét nem tudom; Rendkívül kicsi, vékony termése van, mely zöld-bordó-piros érési folyamattal rendelkezik; A zöld színű is felhasználható, ugyan olyan kellemes csípős íze van, mint a pirosnak; Csak sütéshez, főzéshez használom; Jól szárítható; A termés megszárítva három évig is megtartja a csípősségét; Bírja a nagyon meleget, a tűző napot is; természetesen lesz jövőre is;
006. Fehér paprika / Fehérözön palánta (fehér - sárgásfehér) Determinált növekedésű, minden termesztési módra alkalmas fajta; Felálló termése sárgásfehér, édes, kúp alakú, tölteni való, 60-70 g átlagsúlyú; Fényhiányra nem érzékeny, dohány mozaik vírusra rezisztens; A paprika meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény; Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel; Vetés februártól márciusig üvegházba vagy fűtött fóliába, ablakpárkányon; Vetésmélység 1-2 cm; Kelés után pikírozzuk; Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával; Térállás 60x30 cm. Szedés júliustól szeptemberig; Hat palántát veszek a piacon, friss fogyasztásra, míg a sajátok megnőnek; elfogadható termés lett belőle, így vetek jövőre;

Bab
001. Emi-féle !?! Nem tudom milyen fajta, pár szem van belőle és csávázott; nem emlékszem rá és nem is szedtem magot, így valószínű nem lett belőle semmi;
002. Emi-féle szárazbab (fehér) Két évvel ezelőtt kaptam, de nem tudtam mi lesz belőle; Egy áthatolhatatlan dzsungel lett a támasztékon belül is; Sajnos éretlenül szedtem le az összeset és nagyon kellemetlen íze volt; Kiderült, hogy a magnak meghagyott hüvelyek maguktól teljesen leszáradva nagyon finom szárazbabbá válnak; A 2013-as évben – a nagy melegnek köszönhetően – nem lett nagy termés belőle; A szem lapos és aránylag nagyobb; mivel most már tudom, hogy mire való, lesz a jövő évben is;
003. Nagynénémféle feketeszemű zöldbab (sárga hüvelyű) Nagyon régről való, nem fásodik; Bőtermő, hosszú, gömbölyű hüvelyekkel; Ízletes; A bokorbabnál egy kicsit indásabb, de nem kell karózni; Feltölteni is csak egyszer; Ha körömvirágot ültetünk közé, akkor a feketeszínű tetű nem lepi el, így nem kell permetezni; Valószínűleg a cherokee wax lehetett eredetileg; Lesz jövőre is;
004. Sárgahüvelyű zöldbab /Cherokee wax (sárga) Most vettem 2014-ben, nem ismerem; 45-50 cm-es bokor; 15-25 cm-es hosszúságú hüvely; 40-45 nap fordul termőre; mivel nagyon hasonló volt az előzővel, ezért már jövőre nem veszek, mert a másikból szedtem magot;
005. Kifejtő/szárazbab – Rocco (cirmos barna) Régebben már volt, akkor bevált, majd hanyagoltam; most kedvező lett a termés; mindenféleképpen vetem, mert nagyon sok lett rajta, még gyenge talajon is;
006. Zöldbab (lila) Igénytelen, folytonérő; Aránylag hosszú hüvelyű; A tetű, lisztharmat stb. eddig nem lepte meg soha; Bundázva, forró, bő olajba kisütve remek csemege, a gyerekek is imádják; ez is lesz jövőre;

Sárgarépa
001. Nanti (narancsos) Szabadföldi termesztésre ajánlott, korai és másodvetésre is alkalmas, középkorai tenyészidejű (120–130 nap) fajta; Gyökere hengeres, 16–18 cm hosszú, tompa végű, sima; Íze és színe kimagaslóan jó; Friss fogyasztásra a legízletesebb sárgarépa; Márciusi vetés, július-augusztusi termés; Csak ez marad meg, lesz eredményes; Bár a múlt évben nem lett belőle semmi; a 2014-es évben sem lett semmi belőle, a következő évben nem is próbálkozom vele;

Zöldség
001. Pasztinák / félhosszú / Kamo (fehér) Rendkívül bőtermő leveleszöldség, amely önálló köretként is fogyasztható; Káliumban és magnéziumban gazdag; Lombja az érzékeny bőrűeknek kiütéseket okozhhat; Hőigénye: 20-25 Celsius; Csírázási minimum: 8 Celsius; Termesztés során: 18-25 Celasius; Gyökere a fagyot bírja a szabadban teleltethető; Második évben magszárba megy. Gyenge talajon is terem, de nagy termést csak tápanyagban gazdag középkötött talajon hoz; Március eleje- április eleje között vessük 35-45 cm sortávolságra, 2 cm mélyre; Ritkítás 10 cm-re; Károsítója a lisztharmat; az egész zacsiból 11 db lett normális kinézetű, a többi ment a komposztra, nem vetek többet belőle;
002. Metélőpetrezselyem / Gigante D'Italia (zöld – simalevelű) Aránylag nagy bokor, évelő, kellemes ízű; mivel 2014-ben vetettem és szép fiatal bokrokká váltak, így jövőre nem kell vetni belőle, csak szedni :)
003. Zeller – a faluban vettem, a nevét nem tudom, de a leveléért vettem, a gumóját nem szeretjük; még sosem volt ilyen gyönyörű zellerem; persze most paradicsomom nem volt hozzá; (megjegyzés: a paradicsom befőzésekor teszünk az egészhez nagy csokor zellerlevelet, akkor a későbbiekben nem fog égni a gyomrunk a parilétől); jövőre is veszek a bácsitól;

Retek
001. Nyári / Húsvéti rózsa (piros – lilásbordó) Késő tavaszi, kora nyári szabadföldi termesztésre alkalmas, gyors növekedésű fajta; Levélzete nagy, gumója félhosszú, kármin rózsaszín, lefelé keskenyedő; Húsa fehér, enyhén csípős ízű; Vetés májustól augusztusig, szabadföldbe; 6-14 0C-on 6-8 napig csírázik; Kelés után ritkítjuk; Térállása 25-30x3-5cm; Szedés júliustól októberig; belátom, a retket nem tudok termeszteni a kertben, olyan nem volt még, hogy ne lett volna kukacos, akár szabadföldbe, akár minifóliába vetettem; nem próbálkozom többet;
002. Hónaposretek / Óriásvaj (piros) Kerek, finom, kukacosodásra hajlamos; Finomabb, ha fólia alatt van; Kukacosodás ellen – állítólag – jó, ha sajáta mellé vetjük; Tíznapos különbséggel vetve, a tenyészidő elhúzható; hasonlóképpen ezzel sem próbálkozom;

Saláta
001. Május királya (simalevelű) Korai fajta, szabadföldi termesztésre alkalmas; Őszi és tavaszi fólia alatti hajtatásra kiváló; Középnagy méretű, tömött; Levelei enyhén hullámosak, sárgás-világoszöldek; Februárban, fólia alá ültessük, március-áprilisban pedig szabadföldbe, 1 cm mélyen; Hőmérsékletet tekintve 16°C-os melegben érzi jól magát, és legfeljebb 2 hétig csírázik; Figyeljünk a rendszeres öntözésre, mert igényli a nedves talajt; Szüretelése május és június között aktuális; eddig soha nem volt probléma vele, minden évben nyakig voltunk a salátában; a 2014-es évben viszont – a sok esőtől – nem ment semmire a palánta; Jövőre azért próbálkozom;
002. Nyári saláta / Attrakció (simalevelű) Szabadföldi termesztésre és őszi hajtatásra ajánlott; Középnagy, kissé lapított, világoszöld, jól zárt fejet képez; Levele sima, hullámos szélű; Folyamatosan termeszthető, nem magzik fel; Vetése márciustól júniusig szabadföldbe, 1 cm mélyen; 16-20 0C -on 8-14 napig csírázik; A helybevetett palántákat kelés után ritkítani kell; Tenyészterület 25x 20 cm; Szedés júniustól szeptemberig; A nyári salátát sikeresen termeszthetjük köztes veteményként; Jól társítható retekkel, karalábéval, póréhagymával, paradicsommal; mint az előző ez is úgy járt, azért még próbálkozom jövőre;
003. Áttelelő / Maiwunder (simalevelű) Kora tavaszi betakarításra alkalmas, ősszel állandó helyére vethető, áttelelő szabadföldi fajta; Közepes méretű, kemény, sárgás-zöld színű, nehezen felmagzó fejet képez; Téli takarással 1-2 héttel korábban szedhető; Friss fogyasztásra ajánlott; most próbáltam először, azonban a kezdeti erős növekedés lelassult, majd elfonnyadt; nem próbálkozom többet vele;

Hagyma
001. Gyöngyhagyma / Mag / Barletta (fehér) Közepes tenyészidejű (70 nap); Sűrűbben és mélyebbre vetjük, mint a hagyományos vöröshagymát, hogy szép fehér maradjon; Nyers fogyasztásra, savanyításra alkalmas; Vetés márciusban, 4-5 cm mélyre; Térállása 20x2-3 cm; Szedés július-augusztusban; évek óta nem megy semmire, pedig régen gyönyörűek voltak; nem próbálkozom többet;
002. Gyöngyhagyma / Mag / De Barletta (fehér) Ugyan az, mint a „De” nélküli :); mint az előző; egyébként nem láttam köztük különbséget;
003. Vöröshagyma / Mag / Stuttgarter Riesen (vörös) Későn érő, magas hozamú fajta; Héja szilárd, sötét sárga; Hagymája közepes méretű, lapos, kerek, húsa fehér, enyhén csípős, finom ízű, jól tárolható, nem nyakasodik; Dughagymás termesztésre is alkalmas; az idén az összes hagymát ki kellett szednek, mert meglepte valami kukac; most mindegyikben volt; még próbálkozom vele jövőre, lehet, hogy valamivel meg kellene permetezni?!?;
004. Dughagyma / vörös / saját (makói) Egyéves termesztésű, hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű fajta; A hagyma gömb alakú, külső héjszíne bronz-barna, húsa tömött, fehér, enyhén csípős ízű; Friss fogyasztásra, tárolásra ajánlott; Vetés márciusban, 2 cm mélyre; Kelés után ritkítjuk; Térállás 30x5 cm; Szedés július-augusztusban; ugyan az, mint az előző;
005. Dughagyma / vörös (makói) Ugyan az, mint az előző, csak piaci vásárlás; ugyan az, mint az előző;
006. Dughagyma / lila / saját (sötétlila) Édes, közepesen hosszúkás; Télálló, de újhagymának is kívánó; ugyan az, mint az előző;
007. Dughagyma / lila (sötétlila) Ugyan az, mint az előző, csak az előző végi nagyból lett dughagyma; ugyan az, mint az előző;
008. Fokhagyma / saját (fehér) Évtizedek óta a kertben növő, nemtudom milyen fajta; Kisfejű; Kétéves tenyészidejű; A felmagzott anyanövényekből szedett csöpp hagymákból; kifogyhatatlan a kertből, nem kell vele külön foglalkozni; az idei nyár viszont a fejeket berothasztotta; de magom még van, ősszel és majd tavasszal is elszórom; (megjegyzés: fák, szőlő és eper alá és köré vetve, a fokhagyma a nemes növényt ellenállóbbá teszi a gombás betegségekkel szemben)
009. Fokhagyma (fehér) Apró fejű. Piaci vásárlásból; egy nagy nulla lett;

Tökfélék
001. Uborka / Amelia F1 – egy nyamvadt növény lett belőle, azon is még nyamvadtabb termések; eszembe sem jut jövőre vetni belőle;
002. Uborka / Mohikán F1 - Középkorai érésű, egyenletes éréslefutású konzervuborka-hibrid; Túlnyomórészt nővirágú; Lombja középzöld, növekedése középerős; Termése világoszöld vagy középzöld, alakja kissé karcsú, keseredésmentes; Kifejezetten apró méretben való szedésre ajánlott; Peronoszpórával szemben ellenálló hibrid; Lisztharmattal és vírussal szemben toleráns; Síkművelésre és támrendszeres termesztésre egyaránt alkalmas; szélsőségesen terem, kb. minden második évben hoz a kertben nagyon-nagyon-nagyon bő termést, a köztes években csekély mennyiséget; mivel az idei év gyenge volt, így nagyon várom a következőt, a sok terméssel;
003. Cukkini / Goldena (sárga) Fiatalon szedve is középsárga terméseket nevelő, bokor növekedésű fajta; Az érett gyümölcs enyhén narancsszínű hengeres, közepesen hosszú; Különleges színe miatt savanyúságnak, zöldhusú fajtákkal keverve mutatós; az idén egyik cukkini sem fejlődött igazán, lehet, hogy a magok már kiöregedtek; jövőre nem vetek belőle;
004. Cukkini / Genovese (csíkos) Bokor növekedésű, halványzölden pettyezett, márványozott karcsú, fényes terméseket nevelő fajta; Kis méretben szedve rántva, grillezve, savanyúságnak alkalmas; Kifejlett terméseit töltve, vagy spárgatökhöz hasonlóan készíthetjük el; ugyanaz mint az előző; jövőre vetek belőle, mert különben finom;
005. Tök / Indátlan fehér - Közepes tenypészidejű, fóliában is termeszthető fajta; Rövid indájú, bokor típusú, hengeres alakú, zöldes fehér húsú; Főzeléknek és rántva is fogyasztható; Meleg igényes, fagyérzékeny növény; Szereti a nedvességet, és a humuszban gazdag talajt; Szaporítása palántaneveléssel történik, melynek időtartama 4-5 hét; A palántákat tápkockákban neveljük fel; Vetése március végén, szabadföldi kiültetése május közepén aktuális; Vetés mélysége 3-5 cm között legyen; Sok rajta a „bakvirág”; Komposzt mellé ideális; a tök magjaim elfogytak, nem vetek a közeljövőben, jobban bevált a cukkini, nem olyan érzékeny, ill. finomabb főzelék készíthető belőle, hamarabb is megfő;
006. Patiszon / Óvári hófehér - Indátlan típusú, hosszú tenyészidejű csillagtök; Termése jellegzetes lapított csillag alakú; Héja fehér, húsa zöldesfehér; Mérete szedési időtől függően diónyi nagyságtól tányérnagyságig változó; Napfényes, meleg talajokon él meg; (nálam félárnyékban is kedvezően termett) Öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve száraz időben végzett magvetéskor és tartós szárazság idején; Magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete legalább 13-14 °C; A hideg talajba került magok gyengén vagy egyáltalán nem csíráznak; Palántanevelésre április közepe alkalmas; Naponta öntözzük a földjét, mert a kis növények nem viselik el a kiszáradást; Két-három hét múlva előnevelt, kiültetésre kész palántákat kapunk; Kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a külső környezethez a növényeket; Kapálással tartsuk gyommentesen a területet; Akkor nem öreg, ha bele lehet nyomni a körmünket; szintén kifogyott a magom belőle, nem próbálkozok vele sem a közeljövőben;

Cékla
001. Cékla / Cylindra (piros) Henger alakú; Fő-, és másodvetésre alkalmas fajta; Gumója jól szeletelhető, húsa sötétvörös, nem fehérgyűrűs; Friss fogyasztásra, tárolásra egyaránt alkalmas; Vetési idő április, május hó; eddig a gömbölyű változatokkal próbálkoztam, gyenge sikerrel, azonban ez a henger alakú még nálunk a homokban is remek termést hozott; jövőre két zacsival vetek;

Borsó
001. Rajnai törpe - Korai 40-45 cm magas, középzöld színű gyengén fogazott levélkés fajta; Virágzása korán, 54 napra következik be, virág színe fehér; Hüvelye középzöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes hüvelyvégű; Növényenkénti hüvelyszám 5-6 db; A hüvelyben a mag közép-sötétzöld színű; Fusarium oxysporum kórokozóval szemben fogékony; Vetés március közepétől, amikor már 4-5 0C fölé emelkedik a talajhőmérséklet; Hidegre, fagyra érzékeny; Javasolt sortávolság 20-25 cm; Mélység 3 cm; Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre jó; vagy összekeverték a gyárban a magokat, vagy nem tudom, de közel kétméteres indái lettek; majdnem az egész tönkrement az esőtől; még gondolkodom, hogy vessek-e jövőre;

Káposztafélék
001. Kínai kel / Hilton - A kínai kel tipikus utóhasznosításra alkalmas növény, biztonságosan főleg ősszel termeszthető; Őszi termesztésre helyrevetéssel szaporítható; Az előnövény lekerülése után távolítsuk el a növénymaradványokat, majd lazító kapálással és gereblyézéssel készítsük elő a területet; A sorokat egymástól 35-40 cm-re húzzuk ki, a tőtávolság 30 cm legyen; Július 15-e és augusztus közepe között kis fészkekbe vethetjük; Egy-egy fészekbe 3-4 magot tegyünk, majd kelés után 5-6 nappal a legerősebb növényeket hagyjuk csak meg; Rendszeres és bőséges öntözést igényel; Az öntözéssel együtt, lehetőleg vízben oldva juttassuk ki a tápanyagokat; A kiültetéstől és a fajtától függően, szeptember végétől szedhetjük; Négy-öt fokos fagyon is kint maradhat a szabad földön, ennél hidegebb idő közeledtére szedjük fel gyökerestől és pincében elásva tároljuk. A gyökértelenített és külső levelektől megtisztított fejek 5-6 °C-on 6 hétig, 1 °C-on, nagy (90%) relatív páratartalmú helyiségben, akár 3-4 hónapig is tárolhatók; Fólia alatti termesztésekor az öntözés mellett nagyon fontos a szellőztetés; Helyrevetés után akadályozzuk meg a földibolhák elszaporodását. Levélszélbarnulás, esetleges rothadás főleg mészszegény talajokon, kalcium és klór hiányában alakulhat ki; Fólia alatti termesztéshez 6-8 tő/m2 állománysűrűség javasolt; A mély ültetést nem szereti; Ne felülről öntözzük – fejbarnulást okozhat; Hajtatásának egyik feltétele a hőmérséklet szabályozása; Az ültetést követő két hétben a nappali 18-20 °C mellett az éjszakai se legyen 12-15 °C-nál alacsonyabb; Később a nappali hőmérséklet 15-18 °C-ra, az éjszakai 10-12 °C-ra csökkenhet, sőt a fejesedés kezdetétől további 1-2 °C-os csökkenés is lehetséges; nagyon vártam a csodatermést belőle; a kezdetben szépen fejlődött, majd egyenként elszáradtak, a leveleken sérülés vagy kártevő nem volt tapasztalható; jövőre nem vetek;
002. Kelkáposzta / Késői tárolásra / Vertus 2elfelejtettem elvetni, majd jövőre :)
003. Karalábé / Óriás fehér / Giant - Hosszú tenyészidejű, szabadföldi fajta; Dús lombot nevel, gumója sárgászöld, igen nagy méretű (3-5 kg), lédús, finom húsú, felrepedésre és fásodásra nem hajlamos; Friss fogyasztásra és tárolásra alkalmas; Vetés március-áprilisban szabadföldbe, 2 cm mélyen, Kiültetés májusban, a fagyok után; Térállás 40x30 cm; Szedés szeptember október hónapban; nekem még ilyen szép és nagy, egészséges karalábéim soha nem voltak, még akkor is fejlődtek, mikor már a lisztecskék megtámadták őket; finom, tényleg nem fás a kéttenyérnyi nagyságú gumó; még szép, hogy jövőre is lesz belőle;

Fűszer- és gyógynövények
001. Penetefű – Nagyon nehezen kelt ki és az egy zacskó magból összesen két tő maradt meg; Elképesztően keserű tea készíthető belőle; ugyan a növényt meghagyom, de eszembe sem jut másikat nevelni belőle;
002. Kamilla – Augusztusban vethető, gyenge talajra; A következő évtől lesz rajta virág, majd sorsára kell hagyni és magától szaporodik; Állítólag nehéz átpalántálni; Még nem próbáltam, a múlt évben vetettem csak; szedni nem tudtam róla, mert nagyon kevés virág lett, de a magját az egész kertben elszórta – már kikeltek – majd lesz belőle valami, ha más nem védelmező-növény, mint a körömvirág, a büdöske stb.
003. Bazsalikom / saját – Magától nő, ahogy ősszel elszórja a magját; Paradicsom alá szoktam átpalántálni, kedvező hatással vannak egymás mellett; Bírja a tűző napot is, ha helyben nő ki; mivel a magját elszórja, ez is itt-ott kikel, csak vigyázni kell a kapálásnál;
004. Bazsalikom / Magasvettem a magokat, de nem nagy szám, a saját szedésű sokkal szebb volt;
005. Bazsalikom / Citromillatúnem kelt ki; jövőre nem is próbálkozom vele;
006. Bazsalikom / Fahéjillatúhárom szál kelt ki, nem éreztem a fahéj illatot, semmi különös, jövőre nem lesz a kertben;
007. Borsikafű / saját – Bokor, magról vetve kb. 6-7 éve; Eleinte nehezen fejlődött, de a 3-4 évtől már egyre nagyobb bokorrá vált; Saját maga szórja magját és az – nehezen – kikel és fejlődőképes; mivel nincs vele különösebb gond, így csak hagyni kell egy pár szárat virágozni, majd teszi a dolgát;
008. Borsikafű - Egynyári, mint a gaz/dudva úgy elterjedhet a kertben; Ízre és állagra ugyanolyan, mint az évelő; Ne húzzuk ki a rossz helyen kikelteket, csak ritkístuk és palántáljuk át, ahol még nincs; A talajt nagyon jól védi a gombáktól és baciktól; Felszíni riasztóként hasznosítható a rovarokkal szemben; Bármely növények mellett eredményes, nem zavarja a szomszédos növényeket; ezzel sincs semmi probléma;
009. Zamatos turbolyasemmi sem kelt ki belőle, van még egy fél csomag, azt még elszórom, lesz-ami-lesz;
010. Édeskömény – Szereti a közvetlen napfényt; Három évig bőven terem, utána ki kell szedni a gyökerét és újra kell vetni; A megszedett növény magja is eredményesen csírázik és szép növény lesz belőle; Kb. 2 – 2,5 méter magas, így ki kell kötni, támasztani; Rendkívül kellemes íze van a magjának; Szeretik a poloskák, de látható kárt nem tesznek benne; A gyökere, mint a paszternáké; nagyon nehezen lehet teljesen kiszedni a földből, ha benne marad egy kicsike is, arról kihajt; a gyökér megpucolva, felszeletelve, majd megszárítva szemerősítő teaként elkészítendő; jövőre már kell vetni;
011. Menta – Nemtudom milyen fajta, de kellemes illatú és ízű; Nagyon nyomulós, tarackszerűen növekszik a gyökere; az árnyékos helyet nem kedveli; sajnos át kell ültetnem máshova;
012. Macskamenta – Bolha és tetűírtó hatása ismert; A múlt évben vetettem, nagyon nehezen kelt ki és csak kb. 3-4 tő maradt meg, igen csenevészen; Nem bántottam, had szórja el a magját; hasonlóképpen jövőre is;
013. Citromfű – a leg eldugodtabb helyre ültettem, nagyon megkedvelte a helyét; ott szaporodhat kedvére;
014. Gyömbér – boltban vettem, olyat aminek már volt szeme, elültettem jó meleg, de félárnyékos helyre; háromszor annyi lett belőle; jövőre természetesen lesz ez is; télem fel kell szedni és mint a krumplit pinyóga kell tárolni, vagy nagy cserepekben, de akkor havonta egyszer-kétszer vízzel benedvesíteni a földet; tavaszi fagyok után újra ki lehet szabadföldbe ültetni;

Burgonya
001. Desire / saját (2013-as piaci) – szerintem túltenyésztett, nagyon silány, tárolása is egyre nehezebb, hamar tönkremegy; íze sem a régi; új fajtát kell keresnem;
002. Desire / fémzáras – még rosszabb termés lett belőle, mint a piaciból; nem veszek belőle többet;

Zöldek
001. Spenót / Új-Zélandi – Nagynénémtől van a mag és palánta; Igénytelen; Ha kevesebb vizet kap, intenzívebb lesz az íze és a színe; átültetést nem nagyon bírja, bár nálam az idén sikerült, mind megfogta; szedtem magot, azt is vetek, ill. jövőre is kapok palántát;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése