2014. december 25., csütörtök

A holdnaptár alkalmazása a mindennapi életben III.

Néhány fontos egészségügyi szabály
Testünk úgy válaszol a mindennapi stresszre, ha kényszerítjük, hogy folyamatosan semmibe veszi természetes ritmusait – a holdritmust, a bioritmust stb. Először, amikor fiatalok vagyunk, és a negatív következményeket úgy rázzuk le magunkról, mint a vizet, vagy csak beveszünk egy bogyót rá. De lassacskán felgyülemlik a sok kis impulzus, és végül betegségbe torkollik, amelynek nagyon nehezen lehet megtalálni az okát – ez a betegség a jéghegy csúcsa. "Ami sokáig tart, végül betegséggé válik.
Lassúak a ritmusok megsértésének hatásai, lassanként mutatkozik meg a ritmusokkal összhangban folytatott élet pozitív hatása.
Egy dolgot legalább mindenki megtehetne: minden fárasztó hétköznapi munkát és kedvtelést, amely lehetővé teszi az időpont szabad megválasztását, inkább a fogyóhold időszakára iktasson be. Ne azonnal. Lassan, fokozatosan. Közben figyelje meg a tevékenység hatását.

A műtétek
Mindenféle sebészi beavatkozásra érvényes, beleértve a sürgős műtéteket is: minél közelebb van a holdtöltéhez, annál kedvezőtlenebb. A telihold napjának vannak a leginkább negatív következményei. Ha lehet választani, inkább fogyóholdkor ajánlatos operálni. Minden, ami különösen megterheli vagy igénybe veszi azt a testtájat, amelyet az a jegy ural, amelyikben a Hold éppen áll, károsabban hat, mint más napokon. A sebészi beavatkozásokat ezért ezeken a napokon, ha egy mód van rá, mellőzni kell. A komplikációk és a fertőzések az ilyen napokon sokkal gyakoribbak. A gyógyulási és rehabilitációs szakasz hosszabbra nyúlik. Holdtölte táján gyakrabban fordulnak elő erős, nehezen csillapítható vérzések.
Például, ha az oroszlán a szívműtét idején éppen a kedvező fogyóholdban áll. Ebben az esetben alapjában jellemző, hogy a fogyóhold kedvező befolyása erősebb, mint az oroszlán negatív hatása. Hogy a példánál maradjunk, álljon itt a szívműtétekre ható kedvező és kedvezőtlen befolyások sora:
a legkedvezőtlenebb: holdtölte az oroszlánban
nagyon rossz: növő hold az oroszlánban
rossz: növő hold más jegyben
jó vagy közepes: fogyó hold az oroszlánban
jó: fogyó hold más jegyben”

A „jó hely” mint egészségi tényező
Minden házban, minden lakásban vannak jó és rossz helyek, függetlenül attól, hogy mi van ott – akár fal, akár asztal, szék, ágy vagy főzőfülke. Általában az érzékenység csecsemő- és fiatalkorban nagyobb, mint a felnőttekben. Az egyéni reakciók is eltérnek egymástól.
(A sugárzás szó itt a földből áramló negatív erőket jelzi!)
Őseink egy sor "szerszámot" használtak a jó és a rossz helyek azonosítására: pálcákat, ingákat stb., és az állat-és növényvilág alapos megfigyelését. Rájöttek, hogy sok állat kifejezetten alkalmas eszköz egy-egy hely minőségének meghatározására: a macskák, a hangyák és a méhek például "sugárzásjelzők" – az ember számára rossz helyeket részesítik előnyben. A hangyák és a méhek mindig két vízér kereszteződése fölé építik lakóhelyüket.
A madarak, a kutyák, a lovak és a tehenek is, a "sugár elől menekülők" közé tartoznak – ahol ők letelepednek, az az ember számára is jó hely.
Talán már feltűnt másoknak is, hogy vannak olyan székek, fotelek a nappaliban, ahová soha nem ül le senki, hogy bizonyos helyeken nagyon gyorsan elfárad vagy nyugtalanná válik.
Például, a rossz helyen való évekig tartó ülés felelős lehet vagy szerepet játszhat a hosszú lefolyású, krónikus betegségekben, a krónikus fejfájásban, a fáradtságban és hasonlókban.

Hogyan lehet felhagyni a rossz szokásokkal?
Az újhold napja ugyan a legkedvezőbb időpont. Leginkább a márciusi újholdé, amikor a nap a halakból a kosba megy át.
Két kérdést kell feltennie,mielőtt elhatározza, hogy változtat. Valóban hiba az a hiba, amitől meg akarok szabadulni? Mi az oka, hogy meg akarom szüntetni?

A szervek napi ritmusa
Minden testi szervnek van 24 órán belül csúcsideje, amikor két órán keresztül különösen jól és hatékonyan működik, és azután, ahogyan az alábbi táblázatból is kiderül, rögtön beiktat két óra "alkotó szünetet".
Például, déli 1 óra körül zuhan a teljesítmény, főleg ebéd után. A vékonybél, amely sok emésztési folyamatban a fő terhet viseli, érvényesíteni akarja jogait, nagyon jól működik, és a test "maradék" részétől szünetet kér magának, mert a vegetatív (tudattalanul működő) idegrendszer irányítja, és a stressz minden fajtáját nagyon nehezen viseli.

A szervek napi ritmusa
Szerv
Csúcsidő
Mélypont
Máj
1-3 óra
3-5 óra
Tüdő
3-5 óra
5-7 óra
Vastagbél
5-7 óra
7-9 óra
Gyomor
7-9 óra
9-11 óra
Lép és hasnyálmirigy
9-11 óra
11-13 óra
Szív
11-13 óra
13-15 óra
Vékonybél
13-15 óra
15-17 óra
Húgyhólyag
15-17 óra
17-19 óra
Vese
17-19 óra
19-21 óra
Keringés
19-21 óra
21-23 óra
Általános energiafelhalmozás
21-23 óra
23-1 óra
Epehólyag
21-1 óra
1-3 óra

Ezt a tudást a következőképpen használhatjuk ki: ha ismerjük a szervek csúcsidejét, akkor a gyógyszerek beadását vagy a mérgek kitisztítását, illetve az összes, a közérzet és az egészség javát szolgáló cselekedetet napközben, a Hold állásától függetlenül is a megfelelő időpontban végezhetjük.
Vértisztító teát lehet inni például délután 3 és 7 óra között, szundikálni egy kicsit délután 1-től 3-ig (irodai alvás!), nem reggelizni többet reggel 9 után, kevesebbet dohányozni és inni hajnali 1 és 5 között, és így tovább.
Vegyük észre a jeleket, készítsünk jegyzeteket: a tapasztalat többet ér az információnál. Az információ csak szerszám!

A fogorvosnál
Ha lehetséges, a koronát és a hidat mindig fogyóholdnál ajánlatos felhelyezni. A foghúzásnál is érdemes ügyelni a fogyóholdra, főleg, ha bölcsességfogról van szó, amely olykor szinte műtétet igényel. Ha lehetséges, el kell kerülni a levegő jegyeit (ikrek, vízöntő, mérleg). Állkapocsműtétek esetén a bika jegye kedvezőtlen.

A hold állatövben való állása, valamint a test és a egészség kölcsönhatása
Az egyes állatövi jegyek testi befolyási területei
Jegy
Amire hat
Rendszer
Kos
Fej, agy, szem
Érzékszervek
Bika
Gége, beszélőszervek, fogak, állkapocs, tarkó, mandula fül
Vérkeringés
Ikrek
Váll, kar, kéz, tüdő
Mirigyrendszer
Rák
Mellkas, tüdő, gyomor, máj, epe
Idegrendszer
Oroszlán
Szív, hát, rekeszizom, vérkeringés, ütőerek
Érzékszervek
Szűz
Emésztőszervek, idegek, lép, hasnyálmirigy
Vérkeringés
Mérleg
Csípő, vese, hólyag
Mirigyrendszer
Skorpió
Nemi szervek, húgyvezeték
Idegrendszer
Nyilas
Comb, visszerek
Érzékszervek
Bak
Térd, csontok, ízületek, bőr
Vérkeringés
Vízöntő
Lábszár, visszerek
Mirigyrendszer
Halak
Lábfej, lábujjak
Idegrendszer

Az alapszabályok a következők
Minden, amit annak a testtájnak a jólétéért tesz, amelyet az a jegy ural, amin a Hold éppen átkel, kétszer olyan jótékonyan hat. Kivéve a sebészi beavatkozásokat.
Minden, ami nagyon megterheli vagy igénybe veszi, azt a testtájat, amelyet az a jegy ural, amit a hold éppen átszel, kétszer olyan kártékonyán hat. A sebészi beavatkozásokat ezeken a napokon, ha lehet, mellőzni kell, kivéve természetesen a sürgős műtéteket.
Ha a Hold éppen növőben van, amikor áthalad a jegyen, akkor minden, építőanyagok bejuttatására és a jegy által uralt szervi területek erősítésére szolgáló intézkedés sikeresebb, mint fogyóholdkor. Ha a Hold éppen fogy, akkor minden, az adott szerv kitisztítására és méregtelenítésére szolgáló tevékenység sikeresebb, mint növőben lévő Hold idején.
Ilyenkor nem az alkalmazás eseti formája – gyógyszer, masszázs, torna, vízterápia stb. – számít, hanem a végső szándék, amit el akarunk érni vele.

Kos – növőholdban októbertől áprilisig; fogyóholdban áprilistól októberig;
A kos jegyével a fej régiójában veszik kezdetüket a testre való befolyások. Aki különösen hajlamos a migrénre, az a kos-napokon nagyobb munkát ne vállaljon. Igyon sok tiszta vizet, és hanyagolja a kávét, csokit, cukrot. Azok a gyógynövények, amelyek a szempanaszokra gyakorolt jótékony hatásukról ismertek, ezen a napon fokozott erőt fejtenek ki (többek között a szemvidító). Tartalékul fogyóholdnál érdemes szedni, és fogyóholdnál megszárítani és eltenni. A kimerült szemre régi, jól bevált módszer a lehunyt szemhéj nyállal való megnedvesítése, reggel, éhgyomorra, reggeli előtt, és csakis fogyóholdkor. Márciusban, áprilisban, szeptemberben és októberben különösen kritikusak a kos napjai. Mindenkinek, aki gyakran szenved fejfájásban vagy akinek érzékeny a feji régiója, ajánlatos a lehető legnyugodtabban szerveznie ezeket a napokat. A fejműtéteket is kerülni kell. Rendkívül rosszak a kos napjai októberben, mert olyankor közvetlenül holdtöltére esnek.
Bika – növőholdban novembertől májusig; fogyóholdban májustól novemberig;
Ha a Hold belép a bika jegyébe, erősebb befolyás éri a nyak területét. Nagyobb a torokgyulladás veszélye. A bika a beszélőszervekre, az állkapocsra, a fogakra, a mandulára, a pajzsmirigyre, a tarkóra, a hangra és a fülre is hat. Gyakorlatlanok számára egy bika-napon tartandó beszéd kínná válhat, és rekedt krákogással végződhet. Főleg a hideg bika-napokon nem ajánlatos fedetlenül hagyni a fület. Ilyenkor sokkal érzékenyebb a huzatra és a zajra. A bika napjain megelőzhetjük a fülfájás egyes fajtáit, ha orbáncfűolajat cseppentünk a fülünkbe, főleg, ha az olajnak szánt orbáncfűvirágokat a bika jegyében szedtük.
Ikrek – növőholdban decembertől júniusig; fogyóholdban júniustól decemberig;
A köszvényszerű reumatikus bántalmak a váll környékén ilyenkor különösen megkívánják a megfelelő kenőcsöket, esetleg olyan füvekből elkészítve, amelyeket ikrek vagy bika idején szedtünk. A tüdőt már némileg befolyásolják az ikrek napjai, míg a rák erősebben is érinti. A célirányos légzőgyakorlatok már ilyenkor is nagyon hasznosak.
Rák – növőholdban januártól júliusig; fogyóholdban júliustól januárig;
Ilyenkor erőteljesebb túlsúlyban van a mellkasra ható befolyás, mint a többi állatövi jegyben. A rák jegye ugyanígy "uralja" a májat, és gyakran elég egy átvirrasztott éjszaka, hogy másnap teljesen megtörtnek érezzük magunkat, mert a májnak túl sok volt a dolga. Ha érzékeny a mája és az epéje, a tüdeje vagy a mellkasa, akkor használja ki a rák napjait arra, hogy valami jót tegyen ezekkel a szervekkel. A rákban alkalmanként a gyomor is megbolondul (böfögés, gyomorégés). Ezért ajánlatos ilyenkor a könnyű koszt. A gyomor és a máj számára ez azt jelenti, hogy a gyógyulásra és a mérgező anyagok kitisztítására nyártól télig nagyobb esély van, mint téltől nyárig.
Oroszlán – növőholdban februártól augusztusig; fogyóholdban augusztustól februárig;
Aktívabb, mint egyéb napokon. A hát ilyenkor néha jobban fáj, a szív pedig nemritkán kissé bolondul ver. Az oroszlán napjaiban mindenképpen gondot okozhatnak az álmatlan éjszakák, ám a szűzig többnyire megint elmúlik az egész. A szívbetegek néha már a rák jegyében is érzik, hogy közeledik az oroszlán.
Szűz – növőholdban márciustól szeptemberig; fogyóholdban szeptembertől márciusig;
A nehéz vagy zsíros ételekről ilyenkor érdemes lemondani. A szűz napjain szedett gyógynövények nemcsak a gyomorra hatnak jótékonyan, hanem a vérre, az idegekre és a hasnyálmirigyre is. Főleg a vértisztító tea, mondjuk szűz-napon szedett csalánból, nem tévesztheti el jótékony hatását. A téli tartalékot csak szeptemberben ajánlatos eltenni (zsenge növényeket, amelyek a kaszálás után újra kinőttek), amikor a hold a szűz jegyében éppen fogy. Az ilyen tea rendkívül jót tesz a megnagyobbodott hasnyálmirigynek.
Mérleg – növőholdban áprilistól októberig; fogyóholdban októbertől áprilisig;
A csípőtájék, a hólyag és a vese a mérleg napjain különösen érezhetővé válhat. Könnyebben kerül sor ezekben a napokban hólyaghurutra és vesegyulladásra. Főleg a hólyag és a vese tájékának melegen tartására ügyeljen. A kövön vagy nedves fűben való ülés ilyenkor méreg. Jó módszer, ha délután 3 és 5 óra között sokat iszunk, hogy jól átmossuk a hólyagot és a veséket. A céltudatos torna szintén nagyon jót tesz a csípőtájéknak. Csípőműtétre megfelelő időpont a fogyó hold. Az április és október közötti hónapokban pl. fogyó holdnál sohasem fordul elő a mérleg jegye, azaz mindkét feltétel kedvező. Ha esetleg csak október és április között lenne a műtét, akkor kerülni kell a fogyó holdban a mérleg jegyét.
Skorpió – növőholdban májustól novemberig; fogyóholdban novembertől májusig;
Egy állatövi jegy sem hat olyan erősen a nemi szervekre, mint a skorpió. A cickafark megelőző ülőfürdők ilyenkor segíthetnek egyes női bajokon. A leendő anyáknak mindenféle megerőltetéstől ajánlatos tartózkodni a skorpió napjaiban, mert ilyenkor könnyebben bekövetkezik a vetélés, főleg ha a hold növőben van. A skorpió idején a húgyvezeték is rendkívül érzékeny. A hideg láb és a nem kellőképpen melegen tartott medence- és vesetájék ezekben a napokban könnyen hólyag- és vesegyulladáshoz vezethet. Minden gyógynövény, amit skorpiókor szedünk, nagyon kedvező hatást fejt ki. Szerezze be az összes párnára való gyógynövényt még május/júniusig. Akkor éveken át örömét lelheti benne. Csak a gyógypárnák megtöltését ne végezze skorpiókor, mert erre a vízjegy a nedvesség miatt nem igazán alkalmas. A skorpió-napok kedvezőek a gyógynövények vetésére is.
Nyilas – növőholdban júniustól decemberig; fogyóholdban decembertől júniusig;
A nyilas a csípőre, a medencére, a bélre, a keresztcsontra és a combcsontokra hat. Főleg az isiász, a visszerek és. a combok hallatnak magukról a nyilas napjaiban. Gyakran még a keresztcsonttól a combig is jelentkezik fájdalom, mert a nyilas szereti megváltoztatni az időjárást, ahogy az ikrek is. Rendkívül jótékonyak a masszázsok, amelyek fellazítják az izomgörcsöket. Nem ajánlatos a nyilas napokon edzés nélkül túl hosszú kirándulásokat tenni.
Bak – növőholdban júliustól januárig; fogyóholdban januártól júliusig;
A bak napjain általában a csontok és különösen a térd szükségtelenül nagy megerőltetésének lehetnek következményei. A nyilashoz hasonlóan ilyenkor sem szabad hosszabb szünet után kezdőként nagyobb túrákat megtenni. Ilyenkor a térdet minden mozgás erősen igénybe veszi. Megelőzés vagy gyógyítás céljából nagyon jó szolgálatot tesznek ebben a két-három napban a térdborogatások. Az összes többi csontot és ízületet is kényeztethetjük ilyenkor egy kicsit. Emellett ezek a napok mindenféle bőrápolásra is nagyon alkalmasak.
Vízöntő – növőholdban augusztustól februárig; fogyóholdban februártól augusztusig;
A vízöntő a lábszárra és a bokára hat. Aki hajlamos a visszérre, az jól teszi, ha ezekben a napokban mellőzi a hosszas állást, járást. A visszérműtéteket nem ajánlatos vízöntőkor végezni.
Halak – növőholdban szeptembertől márciusig; fogyóholdban márciustól szeptemberig;
A halak a legjobb időszak a lábfürdőkre és a tyúkszemek kezelésére (de nem a kioperálásukra). A lábon található szemölcsöket a halak idején sikeresen lehet kezelni. Közben azonban feltétlenül érdemes ügyelni a fogyó holdra. Amikor a hold növőben van, megeshet, hogy a kezelés után három helyett hirtelen öt szemölcs is megjelenik. A halak napjainak egyik különlegessége: minden, amit ezen a napon magunkhoz veszünk – az alkoholtól és a nikotintól kezdve a kávén és a gyógyszereken keresztül – sokkal, de sokkal intenzívebben hat, mint bármilyen más napon. Valószínű, hogy az összefüggés abban keresendő, hogy minden belső szerv a központi idegpályákon keresztül a talpban végződik, és ezért a halak napjaiban rendkívül érzékenyen reagál.

Az orvosokkal szembeni helyes magatartásról

Sürgős, életmentő esetekben ne halogassuk az időpontot, bármilyen napra is esik! Bízzuk magunk a szakemberre, a tapasztalatra!

Azonban – ha úgy érezzük, hogy az orvos meghallgatja kérésünket az időpont áthelyezésről, akkor egyszerűen próbáljuk meg. Veszíteni valónk nincs. Ha az orvos mégis elutasítaná a halasztást, akkor az még távolról sem ok arra, hogy másik orvost keressünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése