2015. január 4., vasárnap

A holdnaptár alkalmazása a mindennapi életben V. - kert

Növények, cserjék és fák metszése
(egyéb növények gondozásának megfelelő napjai)

A növények visszavágásának szabályai
A megfelelő időpont: a növények visszavágását fogyóholdnál kell végezni, vagy ehelyett leszálló
hold idején (az ikrektől a nyilasig).
A növények és a fák fogyóholdnál nem szenvednek kárt, mert nem folyik ki a nedvük. A visszavágás után nem „vérezhetnek” el, mert a nedvek lefelé áramlanak.

A gyümölcsfák metszése
A gyümölcsfák és -bokrok metszéséhez megfelelő időpont a fogyóhold, leginkább valamelyik termésnap (oroszlán, nyilas, kos).
A legkedvezőtlenebbek a levélnapok (rák, skorpió, halak), amikor a Hold növőben van. A fa túl sok nedvet veszít, és ez hátráltatja a gyümölcs növekedését. A gyümölcstermő növény ugyan nem pusztul el, de a termésmennyiség csökken vagy néha teljesen is elmarad. Ha esetleg metszéskor a telihold éppen a rák jegyére esik, akkor még az sem biztos, hogy ezt a növény túléli.

Nemesítés (szemzés, oltás)
A megfelelő időpont: a gyümölcsfák nemesítését növőholdnál, leginkább holdtölte tájékán és gyümölcsnapon (kos, oroszlán, nyilas) érdemes végezni.
A fa nedve gyorsan felszáll az új oltványba, és jobban összekapcsolja az alappal. Legjobb ezt a munkát gyümölcsnapra halasztani.

A tűlevelű fa csúcsának vagy a lombos fák több ágvégződésének eltávolítása teliholdkor súlyos károkat okozhat az egészséges fáknak, sőt ki is pusztíthatja őket. A beteg fák halálra vannak ítélve, tetejüktől kezdve korhadni kezdenek.

A megfelelő időpont: minden növényt és fát, amelyek nem akarnak nőni, satnyulnak vagy betegek, a legtöbb esetben eredményesen lehet kezelni, ha fogyóholdnál – a IV. negyedben vagy leginkább újholdkor – eltávolítjuk a csúcsukat. A csúcsot közvetlenül egy oldalág mellett kell levágni, amely felfelé nő és új csúcs lehet belőle.
Ez a szabály minden olyan növényre alkalmazható, amelyik nem akar igazán nőni, a dísznövényekre és a virágos növényekre is. Csak le kell vágni újholdkor a csúcsukat.

A szűz napjai – munkanapok
Szűz növő holdban fogyó holdban
márciustól szeptemberig szeptembertől márciusig

Ha vetésről, palántázásról és ültetésről van szó, akkor ez a legjobb állatövi jegy.
A szűz napján átültetett növények, mint például a muskátli, a legjobb feltételekkel rendelkeznek ahhoz, hogy csodaszép, egészséges erkélynövény legyen belőlük. A dugványok ősszel gyorsan növésnek indulnak, mert a szűz olyankor mindig fogyóholdban áll.
Tavasszal is nagyon jól lehet dugványozni, amikor a Hold növőben van. Ez főleg azokra a muskátlikra vonatkozik, amelyek átteleltek. Téli álmuk után a szűz napján ültetjük át a muskátlikat, részekre szedve vagy csak dugványokkal.
Gyep gyors megerősödése = növő holdnál, szűz napján vetve. Még intenzívebb lesz a növekedés és erősebb lesz a gyep, ha növőholdra eső oroszlán-napot választunk vetésre.
A saláta, ha szűz napján ültetik, akkor felmagzik, nem fejesedik. A nyilas is rossz jegy a salátaülttéshez.
A megfelelő időpont: a leveles zöldségféléket (salátát, spenótot, fehér és vörös káposztát stb.) fogyóholdkor ajánlatos elvetni és elültetni, leginkább rák-napokon.
A kerítés készítésére vagy felújítására szintén alkalmasak a szűz napjai. De leginkább fogyó vagy újhold idején. Az ilyenkor bevert oszlopok „maguktól megállnak”. Ez a szabály vonatkozik a fák karózására is. Az efféle karbantartó munkák úgyis általában őszre vagy kora tavaszra esnek, amikor a szűz fogyóholdban áll.
A Hold havonta mindig csak két-három napot tölt a szűz jegyében, de megéri a fáradságot, bármilyen munkát végeznek a növények körül ezekben a napokban. Ha valaki hosszú évek után elhatározza, hogy teljesen átalakítja a kertjét, akkor főleg tanácsos, hogy minden ültetési és átültetési munkálatot a növő hold idejére eső szűz-napokra időzítsen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése