2015. január 16., péntek

A holdnaptár alkalmazása a mindennapi életben VI. - Trágyázás

A fogyóhold idején, ami holdtölte napja után kezdődik, a föld sokkal több folyadék befogadására képes, mint amikor a Hold növőben van.
Ha bizonyos időszakokban hordjuk ki a trágyát, akkor a talajban dolgozik, a növények hasznosítani tudják, és nem kerül bele a talajvízbe. Máskor viszont ott marad a felszínen, és mivel a trágyaanyagokat nem fogadja be a talaj, közvetlenül bejutnak a talajvízbe, és  tönkreteszik.
Amikor csak lehet, ajánlatos tartózkodni a trágyázástól, ha a Hold növőben van. Ez csak a talajvizet terheli meg.
A megfelelő időpont: holdtöltekor vagy fogyóholdnál ajánlatos trágyázni.
(Ez a szoba- és erkélynövényekre is érvényes.)

Virágok trágyázása
Levél-napra essen (rák, skorpió, halak).
A rossz gyökérképződésű virágok esetében választhatjuk a gyökérnapot is (bika, szűz, bak).
Ha nem rendesen virágzik a növény, akkor kell a virágnapot választani – nem túl gyakran, mert így megjelenhetnek a levéltetvek rajta – (ikrek, vízöntő, mérleg).

Gabona, zöldség és gyümölcs
A trágyázásra legalkalmasabbak a termésnapok (kos, nyilas), szintén fogyóholdnál vagy holdtöltekor. Az oroszlán napjai nem annyira alkalmasak a trágyázásra, mert olyankor a talaj és a növények nagyon kiszáradnak.
Műtrágyát soha nem szabad használni oroszlán-napon!
Tapasztalatom, hogy oroszlán napon trágyázva – bármilyen gyenge is volt a trágyalé – mindig megégette a növényt, ill. környékét. Nagyon nehezen tette túl magát a növény ezen a sokkon.

Komposzt – recycling – újrafelhasználni!
Az a legjobb, ha a trágyadomb széltől védett, félárnyékos helyen áll, hogy elkerüljük a kiszáradást. A komposzt éréséhez fontos, hogy elég meleg legyen; a túl árnyékos hely lelassítja az átalakulási folyamatokat.
Ha eldöntöttük a komposzthalom helyét, akkor ott fel kell tazítani a talajt kb. 10 cm-es mélységig. Ebbe bele valamilyen nedvszívó anyag – száraz, lenyírt fű, apróra vágott ágak vagy szalma. (Én zeolitot (natur macskaalom, a „műsoros is megfelelő”) használok.) A talajt nem szabad lebetonozni, fóliázni vagy másképp leszigetelni. Ez vezet a rothadáshoz, elnedvesedéshez és a gilisztamentességhez.
A deszkaépítmény és a trágyadomb felállítását fogyóholdkor ajánlatos elvégezni.
Választhatjuk a trágyadomb megrakásához a leszállóhold időszakát.
(Ezeket betartva, sokkal gyorsabb és eredményesebb lesz a rothadást, átalakulás.)
A rétegeket lazán tegyük egymásra. Az ágakat előzetesen felaprítva tegyük rá. A növények beteg részeit és a gyökeres, vagy virágzó gyomokat ne tegyük bele. Főtt ételt szintén ne tegyük rá, vonzza a nem kívános állatokat (férgek, patkányok), és nagyon büdös is egyben.
Adalékanyagok tekintetében a kovaliszt – földnapokon rászórva, főleg szűz -, vagy a mészadalék elősegíti a humuszképződést és az egészséges korhadást. (Én zeolitot használok, elsősorban a lenyírt fűbe keverem bele, úgy teszem a komposztra. Így megakadályozom a csomósodást is, illetve a növényekből kiáramló nedvesség közvetlenül a zeolit ezernyi lyukacskáiba vándorolva, azokat megtartja. Ezen kívül a felesleges nedvességet is megtartja a zeolit. És mire a komposzt feldolgozásra kerül, a zeolit-törmelék porrá alakul, nem lesz „kavicsos” a kertünk.)
Eredményesen használhatjuk a komposzt megöntözésére a gyógy- és fűszernövények ázalékát is. (Később ismertetem a hasznukat!)
Szükséges még a rétegezésnél a föld, homok laza elterítése, rétegezése is. Ha nem fogjuk használni a fent említett zeolitot, vagy más hasonló anyagot, akkor figyelemmel kell lenni, hogy a lenyírt füvet nem szabad 5-10 cm-nél magasabban rakni, mert különben összeáll és rohadni kezd.
Ha van állati trágya, akkor időnként azt is rétegezhetünk rá.
(A komposztunk mindig földréteggel végződjön, időközben is, nemcsak a végén. Azt a földet lehet használni, amit a gödör kiásásakor mellé tettünk.)
A komposzt-halom mellé eredményesen ültethető/vethető a futóbab. A tökféléket pedig egyenesen boldoggá tehetjük, ha közvetlenül a komposzthalom mellé ültetjkük :) Nem beszélve a málnáról, amely nagyon kihasználja a földjét. (Utóbbiról, később külön írok.)

 Már a palántákon is látszik, hogy milyen erősek.

 Kis idő elteltével már ilyenek lettek.

A méreteket jól mutatja, az egyik felnött cicusunk és a levelek/virág aránya.
Bár, a nagyság és a terméshozam nem mindig egyforma arányú,
a komposzt használata esetében általában megegyezik.

 A málna igényeit is folyamatosan tudjuk biztosítani.
Természetesen, az éves trágyázás ezek után is szükséges nála!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése