2015. január 18., vasárnap

A holdnaptár alkalmazása a mindennapi életben VII. - Betakarítás, tárolás, tartósítás

A betakarítás, a tárolás és a tartósítás

A befőzött gyümölcs és a saját készítésű lekvár lezárva is különböző ideig áll el. Illetve más-más ízű is lehet. Nem is ragoznám tovább a dolgot, úgy is tudjuk miről van szól!

Ismerjük meg a betakarítás és a raktározás szabályait!

A legkedvezőbb időszak a betakarításra, tartósításra, raktározásra és vermelésre a felszállóhold ideje (a nyilastól az ikrekig).
A szüretelés és az elrakás kevésbé függ a holdfázistól, mint inkább az állatövi jegytől, amelyet a Hold éppen átszel.
A gabona aratására és elraktározására, a zöldség és a krumpli leszedésére és eltevésére a kos napjai a legalkalmasabbak.
A gyümölcs és a zöldség felszállóhold idején több levet tartalmaz, szüreteléskor megmarad, és a legjobb feltételekkel rendelkezik a fogyasztáshoz és a tartósításhoz.
A lekvár és a szörpök befőzéséhez szintén kedvező a felszállóhold. (Ez más élelmiszerek befőzésére és eltevésére is vonatkozik.)
Az aszalni való termést és gyümölcsöt, a szárítani való füveket mindig fogyóholdnál ajánlatos leszedni és gyűjteni.
Kivételt képeznek a halak napjai: ezek ugyan felszállóholdra esnek, de amit ilyenkor szedünk le, azt inkább azonnal fel kell használni. Ez az idő nem igazán alkalmas a zöldség és a gyümölcs elvermelésére, illetve tartósítására. Fennáll a rothadás veszélye, és mindennek egyforma lesz az íze.
Betakarításnál, raktározásnál és tartósításnál feltétlenül kerüljük el a szűz napjait. A befőtt például könnyen elkezd penészedni. A rák sem a legmegfelelőbb.

A növőholdnál leszedett kerti és szántóföldi terményeket lehetőleg azonnal fel kell használni, ha a Hold éppen nem felszálló erejű jegyben áll.Azokat a pincepolcokat, amelyeken el akarjuk helyezni a gyümölcsöt, csak fogyóholdnál szabad tisztítani (levegő- vagy tűzjegy idején). Ez szárazon tartja őket, és megakadályozza a penészképződést.

(A polctisztításra még nem ügyeltem, így nem tudok hozzászólni; azonban a befőzésnél, aszalásnál stb. nagyon ügyelek, hogy mikor és mit teszek el. Amióta ezeket betartom, illetve természetesen a higiéniai szabályokat is, azóta nincs problémám a télire eltettekkel. Persze most is akad egy-kettő penészedés, de azok általában a nem megfelelő üvegtisztítás következménye, ugyanis kapkodnom kellett és csak simán kimostam az üvegeket.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése