2015. január 18., vasárnap

A holdnaptár alkalmazása a mindennapi életben XI. - Háztartás - hétköznapok

A Hold mint "segítőtárs" a háztartásban és a hétköznapokban

A Hold ritmusaival összhangban végzett házimunka könnyebb és kellemesebb, és így csökkenti a már amúgy is túl nagy stresszt, ami sok embernek okoz kínokat.
(Gyakran éppen a háztartásban lehet nagyon gyorsan megfigyelni és ellenőrizni a szabályok érvényességét.)

Szinte minden házimunka – amelyekben gyakran kell valamit kitisztítani, eltávolítani vagy kiöblíteni – sokkal nagyobb sikerrel és kevesebb fáradsággal végezhető el fogyóholdnál.

Próba: helyezzen fogyóhold idején erősen szennyezett ruhadarabot a teletöltött mosdókagylóba, és tegyen hozzá mosószert vagy mosószappant.
Tegye ugyanezt akkor is, amikor a hold növőben van, ugyanolyan feltételek mellett, és hasonlítsa össze a történteket. Meg fog lepődni az eredményen: növőholdnál az áztatóvíz tiszta, a szennyes pedig jó piszkos marad. Fogyóholdnál feloldódik a piszok; már az áztatóvízen is látszik, hogy hová lett.
Megfigyelhetjük azt is, hogy a megfelelő időben való mosáskor sokkal kevesebb mosószert kell használni – ami manapság nem is olyan nagy probléma :) Természtesen a nagymosást lehet a legjobban beütemezni ezekre a napokra.

Mosónap
A fogyóholdnál mosott szennyes tisztább lesz, főleg, ha víznapokon (leginkább a halak vagy a skorpió és a rák napjain) mossuk ki.
Növőholdnál jobban habzik a mosóvíz, a makacs foltok az anyagban maradnak.
Az olajfoltokkal kapcsolatban (főleg, ha autóról vagy biciklitől származnak): fogyóholdnál, víznapon dörzsöljük be egy kis zsírral. Utána "rendesen" mossuk ki.

Vegytisztítás
Csak fogyóholdnál adjuk be kényesebb ruháinkat (bőrök, selymek stb.) a tisztítóba. Mellőzzük a Bak jegyét, mert akkor a ruhadarab kifényesedik.
Főleg az idényruhákat ajánlatos fogyóholdnál kimosni, tisztítani, mielőtt egy fél évre a szekrénybe eltesszük.

Fapadló és parketta
A fapadlót csak fogyóholdnál érdemes alaposan felsikálni. Növőholdnál csak fel kell söpörni vagy valamilyen levegőjegyben nedves ruhával fel kell mosni.
Ha valamilyen vízjegyben mos fel, akkor a nedvesség beszivároghat a repedésekbe, a fa megvetemedhet, vagy hosszabb idő után el is korhadhat.

Ablakok és üvegek
Fogyóhold, és levegő- vagy melegnap = tiszta, csíkmentes kilátás és kevesebb tisztítószer.
Az erősen szennyezett ablakkeretet víznapon érdemes igazán megtisztítani.

Porcelán
Fogyóholdnál egy nedves ruha, rá egy ki só, és ezzel kell tisztítani a szennyezett porcelánfelületet. Nem lesz karcos, ill. nem jön le a „színe, mintája”.
Fogyóholdnál minden enyhe háziszer segít, míg növőholdnál gyakran még a riasztóan agresszív szerek sem hozzák meg a kívánt eredményt.

Fémek
Sárgaréz: fogyóholdnál keverjen krémszerűre azonos rész lisztet és sót egy kis ecettel, és kenje az edényre. Rövid hatóidő után mossa le, és törölje szárazra.
Ezüst: fogyóholdnál, valamilyen levegőnapon tisztítsa hígított szalmiákszesszel, azután egy kis krétával polírozza.
Vörösréz: fogyóholdnál keverjen össze forró ecetet egy kis sóval, és ezzel tisztítsa. Utána alaposan dörgölje szárazra.

Cipők
Minden, fogyóholdnál kipucolt cipő hosszabb ideig marad tiszta, a bőr tartósabb marad. A makacs szennyeződéseket ilyenkor távolítsuk el a cipőnkről. Főleg a téli csizmákat ajánlatos fogyóholdnál kitisztítani és bekenni, mielőtt tavasszal eltesszük őket a szekrénybe.
Ha a vadonatúj cipőt legelőször fogyóholdnál impregnáljuk, akkor a cipő szinte élete végéig vízhatlan marad.

Penészedés
A modern, légmentesen záródó ablakoknak a rosszul hőszigetelt falakkal együtt van egy hátrányuk: a falfelületek, főleg a huzatos sarkokban, a penész táptalajává válhatnak, ha magas a levegő nedvességtartalma. Fogyóholdnál sokkal eredményesebben lehet felvenni a harcot a penész ellen, mint amikor a Hold növőben van, és a munka hosszabban kitart. Beérhetjük enyhe szerekkel, például gyökérkefével felvitt ecetes vízzel.

Nagytakarítás
A takarításhoz, szellőztetéshez és tisztogatáshoz válasszon levegőnapot leszálló holdban. Mivel a levegőnapokat mindig víznapok követik, a makacs szennyeződések eltávolításához és az alapos tisztogatáshoz a "szellősebb" munkák után, azaz a víznapokon lásson hozzá.
A vízöntő, ami levegőjegy, tavasszal mindig fogyóholdban áll. Ezek a legjobb napok, mert a rögtön utánuk következő vízjegy, a halak, támogat mindenféle alapos tisztítást.

Szellőztetés
Szobák - levegő- és melegnapokon kiadósán, föld- és víznapokon csak röviden és gyorsan szellőztessünk.
Ágyneműk - az ágyneműt fogyóholdnál, valamilyen levegő- vagy tűzjegyben ajánlatos alaposan kiszellőztetni. Növőholdnál csak rövid ideig szellőztessük, mert különben túl nedves marad a pehely. Kerülni kell az erős napsugárzást, mert a tömőanyagok megsérülhetnek. Minden "R" nélküli hónapban lehet hosszasabban szellőztetni.
Matracok - ajánlatos fogyóholdnál kitisztítani és kiszellőztetni, leginkább valamilyen levegő- vagy melegnapon. Ez véd a férgektől és a nedvességtől (reumások és allergiások számára fontos). Semmiképp se szellőztessünk növőholdnál vagy vízjegyben! Ez vonzza a nedvességet, ami a reumásoknak méreg. A földnapok sem a legalkalmasabbak.

Nyári és téli ruhák elrakása
Akassza a szekrénybe nyári vagy téli ruháit tavasszal, illetve ősszel valamelyik levegőnapon (ikrek, rák, vízöntő), fogyóholdnál. Akkor nincs szükség molyirtó szerekre.
Ha a ruhát földnapon rakja el, akkor néhány hónap alatt "erős" szaga lehet, sőt meg is dohosodhat. Ha víznapokon teszi el, akkor nedves lesz.

Festés és lakkozás
Minden festési és lakkozási munkálatra nagyon alkalmas a fogyóhold ideje; a festés és az alap jól kiszárad, és szép felületek jönnek létre. A festék jól megtapad az alapon, az ecset szinte magától siklik. A mész engedi levegőzni az alapot. A víznapok inkább alkalmatlanok, mert a festék rosszul szárad. Az oroszlán-napok is kedvezőtlenek, mert túlságosan kiszárad a fal, és a festék esetleg megrepedezhet.

A lakás őszi felfűtése
Ősszel először valamelyik melegnapon (kos, oroszlán, nyilas) ajánlatos befűteni.
Ez a tanács főleg új épületek esetében fontos, amelyeket mindenképpen a fenti időpontban érdemes először felfűteni. Ez a maradék nedvességet is kiűzi a falakból.

Az ablakok téli behelyezése
Olyan kivehető dupla ablakok, amelyeknek egyik felét nyáron a pincében vagy a raktárban tartják, és csak ősszel alkalmazzák ismét hőszigetelő feladatuk betöltésére. A visszahelyezés időpontjától függ, hogy később állandóan bepárásodnak-e. Aki jobban szereti az átlátható ablakot a párásnál, az jegyezze meg:
A megfelelő időpont: a téli vagy külső ablakokat ajánlatos felszállóholdnál, valamilyen levegőjegyben (vízöntő, ikrek) behelyezni.
Én ugyan még nem láttami ilyen tevékenységet, de úgy gondolom, a téli ablakszigetelésnek is kiváló időpontja lehet (ablakpárnák behelyezése a két ablakkeret közé).

Szobanövények ápolása
Az erkély- és szobanövényeket legjobb szűz-napokon be- és átültetni. A növények gyorsan gyökeret eresztenek.
Locsolni, ha lehet, csak levélnapokon (rák, skorpió, halak) és feltétlenül esővízzel vagy állott vízzel ajánlatos. Kárt tehet a növényekben, ha kivisszük őket a szabadba, hogy kitegyük az esőre, mert a levelek nem szoktak hozzá, hogy közvetlenül érje őket a nedvesség.
Trágyázni fogyóholdnál, elsősorban levélnapokon ajánlatos. Rossz gyökérképző növényeket időközben esetleg gyökérnapokon vagy virágnapokon, ha olyan virágos növényekről van szó, amelyek túl szokatlan ideig fukarkodnak a színekkel.
Nem szabad túl sokat locsolni virágnapon, mert tetves lesz a növény!

Tartósítás, befőzés és raktározás
A lekvár és a szörpök befőzésére a felszállóhold alkalmas. A gyümölcs sokkal lédúsabb, és az aromája is sokkal jobb. Sokkal tartósabb is lesz, gyakran teljesen mellőzhetők a mesterséges kocsonyásító anyagok (ez más élelmiszerek befőzésére és eltevésére is vonatkozik).
A tartósítás legkedvezőbb időszaka a felszállóhold ideje (a nyilastól az ikrekig). A befőzés, az eltevés és a raktározás tehát kevésbé függ a holdfázisoktól, mint inkább attól a csillagjegytől, amin a Hold éppen átkel.
A gyümölcsöt legjobb kos napján (termésnap), a gyökérzöldségeket pedig bak és bika napján (gyökérnapok) leszedni és befőzni.
A gyümölcs és a zöldség lefagyasztását jobb termésnapra időzíteni, mint víznapra. Felengedés után jobb íze van, nem lesz olyan vizes, és nem esik szét.
A pincében a gyümölcsöknek fenntartott polcokat csak fogyóholdnál szabad tisztítani (levegő- vagy tűzjegyben). Akkor szárazak maradnak, és elkerülhető a gyakori dohos szag.

A napminőség és a kirándulások
Melegnapok uralkodnak, ha a Hold a kos, az oroszlán és a nyilas jegyében áll. Többnyire ezek a legjobb kirándulónapok, amelyeket akkor is melegnek érzékelünk, ha felhős az ég. Szárító hatásuk van, főleg az oroszlánnak, és ilyenkor talán valamivel szomjasabb lesz az ember, mint egyébként. Az oroszlán-napokon olyankor gyakrabban fenyeget a zivatar veszélye. Ez főleg hosszabb hőség után lehet rossz hatással, mert jégesővel és árvízzel is járhat (a föld nem képes a sok nedvességet befogadni).
Fény- vagy levegőnapok uralkodnak, ha a Hold az ikrek, a mérleg vagy a vízöntő jegyében áll. A föld és a növények ilyenkor több fényt szívnak magukba, mint egyébként, az emberre gyakorolt hatásuk általában nagyon kellemes. Az autóvezetők néha kellemetlenül érezhetik magukat: még felhős ég esetén is úgy érezzük néha, hogy napszemüveget kell feltenni, mert a fény nagyon "éles" -nek tűnik.
Hideg- vagy földnapok a bika, a szűz és a bak. Még ha a hőmérő meleget jelez, akkor is mindig ajánlatos valami melegebb ruhát vagy takarót magunkkal vinni arra az esetre, ha a nap a felhők mögé bújik. A földet hűvösnek érezzük, és néha már a napot beárnyékoló legkisebb bárányfelhőtől is libabőrösek leszünk. Az ilyen napokon valószínűleg benne marad a kosarunkban a magunkkal vitt ital fele.
Víznapok – rák, skorpió, halak – idején soha nem szárad fel egészen a föld. Nagyobb az esélye a csapadéknak is. Lehetőleg ne menjen el otthonról esőkabát vagy esernyő nélkül, ha pedig az a terve, hogy valahol letelepedjen piknikezni vagy fürdeni, akkor mindenképpen vigyen magával pokrócot.


Ötletek a testápoláshoz

Bőrápolás
Speciális arcpakolások vagy maszkok alkalmazását a legjobb fogyóholdnál végezni, főleg, ha közben egyenetlenségek, pattanások vagy hasonlók elleni kisebb "beavatkozásokra" van szükség: fogyóholdnál szinte soha nem keletkeznek sebek. A bőrgyógyászok sok bajt elkerülhetnének, ha a változtatható időpontokat ezekre a napokra iktatnák be.
Ha viszont be szeretnénk juttatni a bőrbe valamilyen anyagot, például bőrtápláló vagy hidratálókrém formájában, arra alkalmasabb a növőhold időszaka.
Aki emellett még az állatövi jegyre is figyelni akar, az nem halaszthatja el a bak napjait. Ezek mindenféle bőrápolásra alkalmasak.

Hajápolás
A megfelelő időpont: a hajnyírás napjai az oroszlán és a szűz napjai.
A halak és a rák napjain tartózkodjunk a hajvágástól.

Akinek valami baja van a hajával, például hullik, túl vékony vagy túl zsíros, annak itt egy „kúra”:
Vágassa le a haját vagy a hajvégeit február és augusztus között minden hónapban az oroszlán-napokon. Az oroszlán olyankor mindig a növőholdban áll, ami a jótékony hatást csak fokozza. Az oroszlán-minőség főleg a férfihormonokra hat, talán ez az oka az oroszlán "szőrös" hatásának, vagyis annak, hogy a haj és a szőr megerősödik.
Ebben az időszakban hetente egyszer-kétszer verjen fel két tojást (a sárgáját és a fehérjét), és mosás után masszírozza a hajába. Rövid ideig hagyja rajta, aztán öblítse le meleg vízzel.
Fontos, hogy az utolsó öblítés hideg vízzel történjék. Akkor jó a víz hőmérséklete, ha a fej hidegnek érzi. Ezt a tanácsot voltaképpen mindig be kellene tartani, még akkor is, ha az ember haja egészséges és erős.
Ilyenkor ne szárítsa meg a haját. Ha mégis muszáj, akkor várjon vele egy negyedórát. Soha ne szárítsa "szállal szemben" és túl forrón, mert ez hosszú távon minden hajat tönkretesz.
(Az, hogy kizárólag oroszlánkor vágatunk hajat, még nem biztos szer hajhullás ellen, mert hajunk gyakran a gyógyszerek hatása, testünk hormonháztartásának megváltozása és az ezzel járó lelki zavar miatt hullik.)
A szűz napján vágott haj tovább megőrzi formáját és szépségét. Főleg a tartóshullámhoz alkalmas a szűz, oroszlán-napokon a haj nagyon göndör lesz.
A halak napján történő hajvágás gyakran korpásodáshoz vezet.
Ha rák napján vágják le a hajat, akkor kócos és nehezen kezelhető lesz.

Szőrtelenítés
Eltávolításukhoz a fogyóhold eső bika-napja a leg ideálisabb, akkor sokáig nem nő vissza a szőr.
Végleges” szőrtelenítés napja: június 18. 12 óráig. Természtesen a végleges csak macskakörömben van, mivel a szőr nem egyszerre nő, így nem is tudjuk mindet egyszerre eltávolítani. De kb. három év ezen napján alkalmazott szőrtelenítés a területet eredményesé teszi. (A szemöldököm össze volt nőve egy kicsit. Mindig is zavart. Amikor először olvastam erről a napról, azonnal kipróbáltam és tényleg működik. Azonban a kb. három év tényleg kell, a már említettek miatt.)

Körömápolás
A láb és a kéz körmeinek ápolására, levágására és reszelésére a bak napja alkalmas.
A bak napján levágott köröm kemény, ellenálló marad, és nem olyan könnyen törik.
A benőtt körmöt nem ajánlatos fogyóholdnál kiigazítani vagy levágni, mert akkor mindig rosszul nő vissza. Kivétel a körömágy kiigazítása. Ezt a beavatkozást jobb fogyó holdra időzíteni (lehetőleg a halak napjainak kerülésével). Ugyanilyen hatásos egyébként a makacs láb- és körömgombásodás kezelése fogyóholdnál. Az elv vonatkozik a szemölcsökre is.
Feszültségcsökkentésre, méregtelenítésre használt talpmasszázs eredményesebb fogyóhold idején.
Erősítésre, regenerálásre használt talpmasszázs eremdényesebb növőhold idején.

Masszázs
Az ellazulást, görcsoldást és méregtelenítést szolgáló masszázsokra a fogyóhold ideje alkalmas.
Ha a masszázstól elsősorban regeneráló és erősítő hatást várunk, esetleg megfelelő olajok segítségével, akkor növőholdnál érhetjük el a legjobb eredményeket.
A gyulladások és sérülések utáni masszázsokkal, a nyirokelvezetéssel és hasonlókkal természetesen nem lehet és nem kell megvárni a "megfelelő" időpontot – ellenkezőleg: a várakozás nagyobb kárt okozhat, mint a holdritmus szerinti masszázs jó hatása. A javaslatok ezért elsősorban „egészséges” emberekre vonatkoznak.

Ezzel véget is ért a Hold-ritmussal járó okosságok kifejtése. Ezek után már csak hivatkozni szeretnék rá. Remélem nem riasztott el senkit a hosszadalmas, illetve első olvasásra bonyolult szöveg. A gyakorlatban már nem olyan macerás. Betartani a feledékenység miatt - "az már egy más tészta".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése