2015. február 9., hétfő

Metszés VIII. -- Gyümölcsritkítás, - szedés, -téli tárolás

Gyümölcsritkítás

A gyümölcsritkításon azt a műveletet kell érteni, amikor a termés egy részét a természetes hullás után leszedjük a fáról. Célja, hogy a fa túltermését megakadályozzuk, ill. hogy a megmaradt gyümölcsök szebbek és nagyobbak legyenek, és részben a betegségek elterjedése ellen is védekezünk.
Minél kevesebb gyümölcsöt kell a fának teremnie, életműködése annál kiegyensúlyozottabb; a fa jó erőben megmarad és ennek következtében évről évre rendszeresen terem. Az a fa, amelyiknek a gyümölcsét megfelelő időben és helyesen ritkítottuk, számban kevesebbet, de súlyban, minőségben, zamatban többet és jobbat terem.
A gyümölcsöt ollóval lehet ritkítani, de a termővesszőről, gallyakról mutató- és hüvelykujjunkkal is letörhetjük, lehúzhatjuk a gyümölcsöt.
A ritkítást részletekben, néhány napi időközben végezzük. Általában az a helyes, ha a meghagyott gyümölcsök teljesen kifejlődött állapotban nem érnek egymáshoz.
Feltétlenül ritkítani kell az almát, körtét, őszibarackot.
Az almát az ún. júniusi hullás után (természetes hullás) ritkítjuk. Az alma csomóban hozza termését. A csomóban 1-2 almát hagyjunk meg. A körte ritkítása ugyanaz.
Az őszibarackot ugyancsak a természetes hullás után ritkítjuk. A gyümölcsöket egymástól négy-öt ujjnyira hagyjuk meg.
A ringlószilvák ritkítása hasonló az őszibarackéhoz.


Gyümölcsszedés

Csak olyan magas fát nevelj, hogy annak minden gyümölcse létráról elérhető, kézzel leszehető legyen.”

Az első érett gyümölcsöket a fa koronájának déli oldalán fogjuk megtalálni, ezek hamarabb is leszedhetők. Ezért a gyümölcsöt ne szedjük le egyszerre, hanem több részletben. Így pl. az őszibarackfajták szedési ideje 1-2 hétig is eltart. Az apránkénti szedésnek az is előnye, hogy a fán visszamaradt, még kevésbé színes és kevésbé fejlett gyümölcs több napfényhez jutva, szebbé fejlődhet.
A gyümölcsöt nem szabad leszakítani, hanem a csüngésével ellenkező irányban a termőrészről letolni, vagy pl. az őszibarackot csavarva kell levenni.
A gyümölcsöt nem szabad nedves, harmatos állapotban szedni. Esős időben és forró napsütésben sem! A fáról lerázott gyümölcs pedig hamar megromlik.
Szedés közben ne törjük le ágakat, gallyakat, termővesszőket, mert az egyenlő a jövő évi termés gyérítésével.
Minden gyümölcsöt szárával együtt kell leszedni. A szár nélküli gyümölcs hamar romlik és nem tartható el sokáig.

Alma/körte
Érésük szerint nyári, őszi és téli fajtákra csoportosítják.
Nyáriaknak azokat az alma- és körtefajtákat nevezik, melyek július közepétől szeptember elejéig érnek. Teljes érés előtt 8-10 nappal szedjük le őket.
Az őszi alma/körte érési ideje szeptember-novemberben van. Ezeket is – mint a nyáriakat – érés előtt kell leszedni.
Az alma/körte normális viszonyok között a fán lassabban érik meg, mint szedés után, raktározva. A fán szedett nyári és őszi körte nem olyan zamatos, mint a még kemény állapotban szedettek, raktározás után.
A téli alma/körte a fán sohasem érik meg. Ezeket az őszi fagyok előtt szedjük le. A téli gyümölcs leszedésével nem szabad sietni, mert a korán leszedett téli alma/körte raktáron hamar fonnyad, megráncosodiik, foltosodik.

Szilva
Lekvárnak vagy aszalásra akkor szedjük, amikor kocsánya körül már ráncosodik, töppedni kezd egy kiterített ponyvára rázzuk le a fáról. A piacra szánt szilvákat, ringlókat pedig kézzel és szárával együtt szedjük, nem teljesen érett állapotban. A gyümölcsöt takaró hamvát lehetőleg kimélni kell.

Kajszi
Akkor érett szedésre, ha alapszíne már világossárga. Ilyen érettségi állapotában a termőnyrásról könnyen leválik, az ujjak nyomásának nem enged, de nem is kőkemény tapintású. Ilyen állapotban piacra való, és 4-5 napig jól eltartható. Ha a gyümölcs teljesen megszínesedett, csúcsán és alapján az ujjak nyomásának enged, már teljesen érett, finom, azonnali értezésre, ill. lekvárnak használható. A kajszi is fokozatosan érik, ezért 2-3 napi időközben, részletekben szedjük.

Őszibarack
Néhány nap alatt megérik, és máról-holnapra megpuhul. A szedésével azonban nem szabad sietni, mert érése előtt néhány nappal még a cukortartalom nem megfelelő. Ha a gyümölcs alapi részén megnyomva kemény tapintású, akkor az még teljesen éretlen. Ha azonban ujjunk nyomásának enged, és a nyomás helye megmarad, akkor már teljesen érett. A kemény, de már megszínesedett őszibarack való a piacra.

Cseresznye/meggy
Szintén fokozatosan érnek. Ne csak az érett gyümölcsöt, hanem a betegeket, moniliásakat is szedjük le, mert így elejét vesszük a betegség továbbterjedésének. A harmatos, nedves gyümölcs hamar megromlik, penészedik.
(A meggy és cseresznye szárát – kocsányát – ne dobjuk ki fogyasztás, vagy felhasználás után!!! Inkább szárítsuk meg, nagyon könnyű természetes úton is szárítani. Ugyanis rendkívüli gyógyhatású teát készíthetünk belőle – vizelethajtóként és tisztítóként ismert. Megbízható, mellékhatásoktól mentes vizelethajtó hatása miatt. Átmossa az egész testet azáltal, hogy kiüríti a felgyülemlett toxinokat. A benne levő flavonoidok és káliumsók elősegítik a vese vizelet kiválasztását, és leküzdik a fertőzéses eredetű húgyúti gyulladást. Segítség az ödéma és húgyutakat elzáró vesekő, cystitis és az enyhén magas vérnyomás kezelésénél is. A meggyszár hasonló jó tulajdonságokkal bír!)

Birs/naspolya
A fagyok beálltáig maradjon a fán.
(Tapasztalatom szerint, ha szörpöt kívánunk készíteni a naspolyából; még teljes érés előtt, félérett állapotban dolgozzuk fel. A féléretten leszedett naspolyákat hagyjuk egy-két napig szellős, árnyékos helyen, majd csak ez után dolgozzuk fel szörpnek. Én egyszerűen felvagdosom, cukrot öntök rá, majd állni hagyom és másnap leszűröm. Ez egy átlátszó kincs. A gyümölcshúst felöntöm egy kis vízzel és megfőzőm – cukor már nem kell bele, mert abban állt – átpaszítozom és lekvár lesz belőle. Így fantasztikus, egzotikus íze lesz a szörpnek, és a lekvárnak is, nem rohadtalma-íze.)

Dió
A lehullott diót a földön nem szabad sokáig heverni hagyni, mert ott sok nedvességet szív fel, könnyen penészedik, ízéből is veszít. A dió fokozatosan érik és hullik. Ne siessünk a leverésével, hisz akkor ágakat, vesszőket verünk le vele és az a jövő évi termés csökkenését eredményezi. Az olyan dió, mely a burokból nehezen hámozható ki, kupacba tesszük, zsákkal betakarjuk, kissé megnedvesítjük, füllesztjük. Így egy nap múlva könnyen kiszedhetők a héjukból. Minden esetben a diót, mielőtt télire elraktároznánk, meg kell szárítni. Szellős, napos, száraz helyen, vagy padláson 2-3 rétegnyi vastagon elteregetve kiszárítjuk, és csak teljesen száraz állapotban tehető el télire zsákokba. A helyesen szárított dió elraktározva 2-3 évig is megtartja jó ízét.

Mandula
Betakarítása akkor van, amikor a terméshéj felreped és teljesen felnyílt. Hátrányos a korai szedés, mert az előbb leszedett termés nagyon hamar és erősen ráncosodik, éretlen marad, ízéből sokat veszít. Hátrányos az elkésett szedés is. A már teljesen érett mandulát kisebb szelek is leverik a fáról és benyirkosodhat, átázhat; így bebarnul, megpenészedik. A héjából ki nem pattanó mandulával ugyanúgy kell bánni, mint a dióval. A mandulát tisztítás után megszárítjuk, mint a diót. Akkor teljesen száraz, ha a héja pattogva megtörik anélkül, hogy héja elhajolna. Szárítás után szellős, száraz helyen kell tározni, mert visszapuhulhat.

Mogyoró
Érési ideje általában szeptember hónap. Érett állapotban kopáncsában könnyen megmozdul, abból könynen kivehető és ha az ágakat megrázogatjuk, a földre hull. A be nem érett mogyoró kellemes ízéből veszít és megtöpped. Hasonlóan, mint az előzőeket, gondosan meg kell szárítani. 2-3 heti szárítás után raktározható.

Ribiszke
Egyik-másik fajta, ha teljesen megpirosodott is, még a bokron hagyható, hogy savanyúságából veszítsen. A ribiszke általában éretten is még sokáig a bokron maradhat anélkül, hogy arról lehullana. A szedést száraz időben végezzük.
(Az egész fürtöt szedjük le, necsak a gyöngyszemeket. A múlt évben fennhagytam egy pár fürtöt az egyik bokron – kipróbálva, hogy tényleg megédesedik e. TÉNYLEG! Kellemesen édes, nagyon-nagyon-nagyon enyhe savanykás beütéssel, megtartva a ribiszke jellegzetes ízét. Azt hiszem az idén türelmesebb leszek és az egészet fennhagyom a teljes beérésig.)

Málna
Tökéletes zamatát akkor kapja meg, ha már könnyen szehető, hozzáérve belepotyan a tenyerünkbe.

Szamóca
Csak a teljes beérés után kapja meg pompás illatát, zamatát. Szedéskor a fajták tulajdonságait is figyelembe kell venni. Pl. a világospiros vagy fakó színű fajták megtéveszthetnek, mert ezek túlérhetnek, mielőtt észrevettük volna. A szamócát kb. 1 cm hosszú kocsánnyal kell szendi.


Gyümölcs téli eltartása
Az eltartóhelyiségek fagymentesek, állandó alacsony hőmérsékletűek, sötétek, könnyen szellőztethetőek legyenek. Ezen kívül ne túl szárazak és ne túl nyirkosak legyenek.
A gyümölcs eltarthatóságára a túlságosan magas vagy alacsony hőmérséklet és páratartalom egyformán káros. Legjobban megfelel a 3-5 celsiusfok közötti állandó hőmérséklet. A világosság az érést sietteti, így a helyiségnek sötétnek, homályosnak kell lennie. Legjobban megfelenek a föld-, homokpadozatú helyiségek, pincék, kamrák, melyeknek levegője kellően nyirkos. Persze dohos ne legyen. A 0, ill 0 celsius alatti hőmérséklet is káros.
A fonnyadás annál nagyobb mértékű, minél éretlenebb állapotban szedtük le a gyümölcsöt, ill. száraz a levegő a helyiségben.
A tárolásnál fontos, hogy három rétegnél több gyümölcsöt ne rakjunk egymás fölé.
(Ekkor is tegyünk a rétegek közé újságpapírt – ne a fényeset, hanem a hagyományosat, mint az EstiHirlap volt régen.)
A raktározott gyümölcsöt 1-2 hetenként át kell vizsgálni, az esetleges romlottakat el kell távolítani

4 megjegyzés:

 1. Azta! Mennyi kincset gépelsz ide, hatalmas meló neked. Nekem meg lesz min elnyámmognom. A metszéssel fogom kezdeni az évet. Ha minden igaz. ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, csak egy kis nosztalgia. 24 évig a billentyűket ütögettem, bár kijöttem a gyakrolatból.
   Én március elején metszek, Holdállás szerint. (Holdtöltekor nem szabad! Tudod! Csak a beteg fákat.)

   Törlés
 2. Igen, ilyenkor év elején még szoktam figyelni a holdnaptárt, a metszésnél, vetésnél, ültetésnél. Aztán, ahogy sűrűsödnek a tennivalók, úszom az árral. Viszont többször kipróbáltam a bakban gazolást, meg a nyírj füvet akkor, hogy ne nőjön gyorsan (most fejből nem emlékszem), és azok mindig működtek.:)

  VálaszTörlés
 3. Nálam is sokszor ez a helyzet. Viszont, így van viszonyítási alap, hogy tényleg érdemes lenne betartani :)
  Szerintem egy igazi kertbarát nyugdíjas tudná a szezont végig betartani.

  VálaszTörlés