2015. február 11., szerda

Metszés XI. -- Növényvédelem II. - Téli/nyári hígítás -- Hiánybetegségek -- Gyümölcsös munkanaptár

Téli, nyári hígítás

Téli hígítású mészkénlé
A mostani neve – Tioszol.
10-15 %-os hígításban használható.
Erősen lúgos kémhatása a lisztharmat mellett más veszélyes gombák áttelelő szaporító képletet is elpusztítja. Hatékony a nagyon gyakori lisztharmat ellen alkalmazott lemosó permetezés. A lisztharmat minden útjába eső növényen megtelepszik. Alkalmazhatjuk továbbá tafrina, levéllyukacsosodás, szilvalevél vörösfoltosság ellen, valamint pajzstetű, levéltetű, levéltetű tojások, körtelevélbolha és atkák gyérítésére.

Nyári hígítású mészkénlé
Rügypattanás idején csak 3-5% az ajánlott dózis. Biotermesztésben a teljes vegetációban alkalmazzák 1-2%-os töménységben. A töményebb oldat ugyanis lombsárguláshoz, esetenként lombvesztéshez vezethet. Lassan, egyenletesen oldódó mésztartalma a növények kalciumigényét is kielégíti. A magyar talajok jellemzően meszesek, tehát ez az előnye leginkább kilúgzott talajokon élő növények számára célravezető kalciumpótló. Almatermésűeknél lisztharmat ellen, valamint pajzstetű, levéltetű tojások, körtelevélbolha és atkák gyérítésére, csonthéjasok esetében lisztharmat, tafrina, levéllyukacsosodás, szilvalevél vörösfoltosság ellen, valamint pajzstetű, levéltetű tojások és atkák gyérítésére, szőlő, köszméte, ribiszke esetében lisztharmat ellen, valamint atkák gyérítésére hatásos.

Bordóilé
Alkalmazható 2 %-os lemosó permetezésre (ősz/tavasz), és 1-1,5 %-os állománykezelésre (nyáron).Hiánybetegségek

Nitrogénhiány
Hiánya esetén az egész növény gyengébben fejlődik és kevesebbet terem. A levelek sárgászöldekké válnak. Jellemző a csökkent és merevebb növekedés. Hosszantartó és erősebb hiány esetén a levelek megbarnulnak és száradnak. A szárrészek megpirosodhatnak. A levelek korán lehullhatnak a gyümölcsfákon; gyér termőrügyképzés szintén jellemző, ill. a gyümölcsök színe elváltozik. Az idő előtti gyümölcshullás is megtörténhet.

Kálihiány
A hajtások növekedése vékonyabb, a levelek kisebbek, és a hajtásvégekről hamar lehullanak. Az őszi lombhullás felülről lefelé történik (mármint a korona tetejétől indul a hullás és nem az alsó szintektől). Az alsóbb levelek általában halványabb színűek, sárgulók; mivel a kálium a felső, fiatalabb, növekvő levelekbe vándorol. A levelek széle gyakran rozsdabarna, száradó.

Foszforhiány
Jellemző a visszamaradt fejlődés. Ennek ellenére a hajtások és a levelek színe sötétzöld, gyakran erősen piros. A hajtások általában vékonyabbak, és a rajtuk levő bőrnemű levél felfelé álló. Gyakori az idő előtti gyümölcshullás is.

Vashiány
A vashiány gyakran nem közvetlen, hanem közvetett, mert az erősen meszes talajokban felvétele akadályozott.
A sárgaság (klorózis) gyakran a lúgos, kötött és nehéz talajokban észlelhető. Vashiányban szenvedő növények klorótikusak, sárga színeződést mutatnak. A hiányzó vasat mesterséges adagolással pótolhatjuk. Pl. az 1-2 %-os vasgálicoldattal való permetezés, de ez csak rövid ideig tartó eredményt bizotsít. Jobb, a megtört vasgálicnak talajba való juttatása kapálással. (Mindenféleképpen kesztyűt használjunk a vasgálic kiszórásakor is, mert a szer a bőrfelszínt teljesen „kiszárítja”, kézkrémek használata sem segít majd rajta.) A vashiány megszüntetésének legegyszerűbb módja a gyakori istállótrágyázás, mivel az istállótrágyában levő szerves vasvegyületeket a gyümölcsfa még erősen meszes talajban is fel tudja venni. Gyakran a talaj túlbő víztartalma a sárgulás oka. Ilyen esetben a talajt víztelenítenünk kell.

Nyomelem-hiány
A gyümölcsfáknál a nyomelemek közül a cinkhiány a leggyakoribb, mely almafáinkon az ún. törpeszártagúságot eredményezi. A levelek kisebbek, világosabb foltokkal tarkítottak, általában keskenyebbek. Erősebb fokú cinkhiány esetén az ízközök rövidek. A törpe szártagúság száraz és sovány talajokon, ott, ahol a talajvíz alacsonyan van és a humuszkészlet szegény, szokott gyakran fellépni. Még fokozottabb mértékben jelentkezik a lúgos talajokban. A bajt gyakran a túl gyors koronanevelés is előidézi. Orvoslására ajánlatos a fák 2 %-os cinkgálicoldattal való permetezése rügyfakadás után, majd még 2-3 alkalommal cinkgálic kiszórásával a talajon keresztül is a fába juttathatjuk a hiányzó cinket. A károsodott növekedést ifjítással nem tudjuk tartósan orvosolni.
A nyomelemek közül a bór, a mangán és a réz okozhat – de csak ritkán – hiánybetegségeket.Gyümölcsös munkanaptár

Február – Március
Ha a gyümölcsfák ültetése ősszel elmaradt, most azt minél hamarabb el kell végezni.
A metszési munkákat még a rügyfakadás előtt el kell végezni, úgymint a koronaalakítást, a törpefák, az őszibarack metszését, a koronaritkítást, ifjítást, átoltást. A gondos faápolást, kéregkaparást, a sebek kezelését ebben a hónapban feltétlenül végre kell hajtani.
Ha az őszi talajlazítás, trágyázás nem történt meg, akkor most végezzük el.
A rovarkártevők és gombabetegségek ellen a megelőző lemosópermetezés rügyfakadás előtt történjen meg.

Április
Ebben a hónapban gyümölcsfát ültetni sokszor eredménytelen fáradozás. Ha mégis szükséges, akkor az oltványok gyökérzetét agyaghabarcsban jól megmártogatjuk, és ha a korona vesszőin fonnyadást észlelünk, abban az esetben az oltványokat ültetés előtt egy napra tegyük vízbe. Ültetés után az oltványokat jól meg kell öntözni és beiszapolni.
Ebben a hónapban van a gyomtalanítás, és az első kapálás ideje. A betegségek és rovarkártevők elleni védekezés folytatódik. A levéltetű már mutatkozik, az almamoly és fusicladium ellen is most kell először permezetni.

Május
Ha márciusban és áprilisban kevés volt a csapadék, akkor az ősszel vagy tavasszal ültetett fákat meg kell öntözni. A gyomtalanítás folytatódik. A házikertek talaját kéthetenként (augusztus végéig) meg kell kapálni.
Őszibarackon és a törpefákon hajtásválogatás szükséges. Ettől az időtől őszig a gyümölcsfákat hetenként legalább egyszer át kell vizsgálni, és a korona fejlődésében zavart okozó hajtásokat, vesszőket (a sűrűeket, befelé növőket) kimetszeni. A vezérhajtásokat biztosítjuk, kikötözzük. Kártevő ellen most is védekezzünk.
Az alma, körte, őszibarack, kajszi túlsok kötődött gyümölcsét ritkítani.

Június
Ha szükséges, a sűrűn álló hajtásokat ritkítjuk, válogatjuk – pincírozás.
Száraz időben a termőfákat is bőségesen megöntözzük.
A lehullott, beteg, kukacos gyümölcsöket naponként összeszedjük, megsemmisítjük. Gyomtalanítás, permetezés szükséges. A permetezésnél figyelemmel kell lenni a korai nyári gyümölcsök szedési idejére is!

Július
A fejlődő gyümölcsök különösen sok vizet igényelnek.
A gyümölccsel megrakódott, lehajlott ágakat támasszuk alá. Most van a szemszés és a szamóca-szaporítás ideje.
Idejében szedjükle a korai őszibarackot. Gyomtalanítás és kapálás folyamatosan.

Augusztus
Az őszi és téli gyümölcsök erős fejlődésben vannak, így szükséges a bőséges öntözésük. A kéthetenkénti kapálás, fejtrágyázás augusztus végén abbahagyható.
A levéltetű kártétele augusztus végén már szűnőben van, de a lisztharmat, monilia, fusicladium, almamoly ellen továbbra is fokozottan védekezni kell.
A nyári alma, körte érési ideje – fokozatos szedés! Az őszibarack letermett vesszőit lemetsszük. Szemzés ideje, szamócaültetés ideje.

Szeptember
A gyümölcsfák ültetésének ideje októberben van, de az ültetéshez a talajt már ebben a hónapban elő kell készíeni.
A lehullott, beteg faleveleket összegyűjtei, elégetni. Téli araszolók ellen fel kell rakni a hernyófogó öveket a fa törzsére. A téli gyümölcs betakarításának ideje szeptember végén van.

Október
A gyümölcsfák ültetésének ideje. Ilyenkor ültetni jobb, mint novemberben, de novemberben jobb, mint decemberben.

November
Ebben a hónapban az ültetéseket befejezzük. Lombhullás után a levelek összeszedése, égetése. Trágyázás és faápolás ideje (mésszel való lemeszelés, előtte a törzs és a nagyobb ágak tisztítása).
Őszi lemosópermetezés ideje.

December
Fagymentes időben folytathatjuk az elmaradt metszést, faápolást, trágyázás, ásást. Ha december eleje még enyhe, fagyok nincsenek, inkább most ültessünk, mint tavasszal.
Hosszú téli esték alkalmasak a továbbképzésre, sokat olvassunk. Tervezzük meg a következő évi mukálatokat, ültetést.

Január
Mint decemberben.Ezzel kiokosodtunk, a metszéssel kapcsolatban. Kezdetnek nem is olyan rossz -- remélem nemcsak a saját épülésemre sikerült összeszedni ezt a tudástárat, hanem mások is megértik, ill. tudják majd alkalmazni.
Bevallom, amikor még tanultam a metszést, az átolvasás után egyszerűen fogtam magam és kinyomtattattam a megfelelő ábrákat; kimentem a kertbe, majd beazonosítottam őket és úgy kezdtem el metszeni. Ennek ellenére a golden-almafánkat még most sem tudom rendesen termőre metszeni. Valahogy mindig sikerül a termő ágakat is eltüntetni a fáról. Azt hiszem ezt meghagyom Apunak az idén is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése