2015. február 10., kedd

Metszés IX. -- Növényvédelem I. - gyakori gombabetegségek (képekkel)

Növényvédelem
(A későbbiekben lesz leírva a téli és nyári hígítás.)
(A képeket az internetről vettem - köszönet a feltöltőknek!)

Gyakoribb gombabetegségek

Az almalisztharmat főként az almafán szokott előfordulni, ritkábban a körtén is. Főképp a száraz, meleg vidéken károsít. A gyengébb növekedésű fiatal hajtások csúcsán lisztes bevonat alakjában jelenik meg. A fiatal levelek a gomba kártétele következtében megnyúlnak, besodródnak és megduzzadnak, el is száradhatnak. Nyár folyamán a fiatal leveleket és rügyeket fertőzi, azokba behatolva telel át a gombafonálzat. A rügyek kihajtásával az áttelelt gomba tavasszal rögtön megtámadja a fiatal leveleket.
E betegség leküzdésére a fertőzött fákat közvetlenül rügyfakadás előtt téli hígítású mészkénlével permetezzük. A permetlébe vasgálicot is keverhetünk, hogy így a lé tapadását elősegítsük. Sziromhullás után 2 hetes időközökben legalább még 3-4-szer permetezzünk nyári hígítású mészkénlével. Tanácsos májusban a fiatal fertőzött hajtásvégeket elégetni, hogy így a továbbfertőzést megakadályozzuk.
 
 

Köszméte amerikai lisztharmat – a betegség a leveleket, fiatal hajtásokat, de a bogyókat is megtámadja. Fehéres liszttes bevonat alakjában mutatkozik. Később a bevonat megbarnu, megvastagszik, nemezszerűvé válik. A fertőzött hajtások gyengén fejlődnek, elseprűsödnek, esetleg a lomb teljesen lehull. Ritkításkor a beteg részeket az egészséges részig vissza kell metszeni. Ha erős a fertőzés, egyes bokrokat esetleg ki kell dobni és elégetni. Hasonlóképpen a nyesedéket is el kell égetni. Gyengébb fertőzés esetén permetezéssel küzdjük le ezt a betegséget. A bokrokat nyugalmi állapotban ritkítás után, téli hígítású mészkénlével permetezzük, majd az elvirágzás után több alkalommal nyári hígítású mészkénlével.
 

Köszméte európai lisztharmat – kizárólag a leveleket támadja meg, azok fonákán alkot lisztes bevonatot. Nem olyan veszélyes, mint az amerikai lisztharmat. Mészkénlével permetezzük télen és elvirágzás után, a fertőzött részeket eltávolítjuk, elégetjük.

Őszibarack-lisztharmat – hasonló az alma lisztharmatáéhoz. Nagyobb jelentősége nincs, védekezésül ott, ahol fellép, rendszerint elegendő, ha a fertőzöt, lisztharmatos hajtásvégeket eltávlítjuk, majd elégetjük.

Alma/körte varasodás
Párás vidéken az alma/körte levélzetének legnagyobb ellensége ez a gombabetegség; de erősebb fertőzés esetén, ha a védekezést elhanyagoljuk, megtámagja a gyümölcsöt is. A leveleken mutatkozó barnuló, majd később parásodó foltokról könnyen felismerhetjük a betegséget. Erősebb fertőzés esetén a gyümölcsön is megjelenhetnek a parás foltok, melyek később mélyen berepedezhetnek és a gyümölcsök is deformálódhatnak. A varasodás kártétele abban nyilvánul meg, hogy a lombozat asszimiláló tevékenységét csökkenti, így a fa nem tud megfelelőképpen táplálkozni. Erős fertőzés alkalmával a lomb is lehullhat. A gyümölcsön a foltok a forgalmi értéket csökkentő szépséghibát, a héj felrepedése pedig a tárolásnál a rothasztó gombák számára fertőzési lehetőséget jelent. Ősszel a fertőzött lomb összegyűjtése és elégetése elengedhetetlenül szükséges, mivel a fertőzés zöme innen ered. Ezenkívül szükséges még kellő számú és megfelelő permetezés is. Rügyfakadás előtt 2 %-os bordóilével, majd rügyfakadás után, piros bimbós állapotban és sziromhullás után 1 %-os bordóilével, nyár folyamán szükség szerint 3-6 alkalommal 0,5-0,75 %-os oldattal permetezzük.

Monilia vagy vánkospenész
Gyakran károsítja a meggyet, almát, körtét, kajszit, őszibarackot. A bogyósokat és a kopáncsosokat nem. Kártétele/tünetei majdnem minden gyümölcsfánál ugyanazok. A gyümölcsön a szürkésbarnás színű penészpárnák párhuzamos körökben jelennek meg, és alattuk a gyümölcs rothadt. A penészpárnák a gyümölcsön levő sérülés, rovarszúrás helye körül alakulnak ki, mivel a gombakártevő a sérüléseken keresztül hatol a gyümölcsbe. A monília nemcsak a gyümölcsöt támadja meg, hanem a tavasszal előtörő fiatal lombot is, főként pedig a virágokat. Behatol a bimbóba és a virág elszáradását okozza. Különösen veszélyes a meggy virágaira és hajtásaira, gyakran az összes virágot elpusztítja. Minden fertőzött, száraz részt, rotható gyümölcsöt és beszáradt, ún. gyümölcsmúmiát távolítsuk el és semmisítsük meg. A jól kiritkított, szellős koronában a fertőzés veszélye kisebb. A betegség leküzdését szolgálja a permetezés nyugalmi állapotban, téli erősségű mészkénlével vagy bordóilével. A téli permetezésen kívül szükséges még többszöri nyári permetezés 1 %-os bordóilével. Azok a gyümölcsfák, melyek érzékenyek a bordóilére (őszibarack), nyári hígítású mészkénlével permetezhetők.
 
 

Almafarák
A kórokozó a körtefákat is károsíthatja. A vastagabb ágakon, rendszerint a törzsön, rákos sebeket okoz. Megtámadhatja a fiatal gyallyakat és azok elszáradnak. A beteg gallyakat az ép részig vissza kell vágni, a sebeket kitisztítani, simára faragni, majd fasebkezelővel bekenni.
 
 

Cseresznyefa boszorkányseprője
A korokozó hatására a cseresznye/meggy rendellenesen elágazik, sűrű gyenge hajtásokat fejleszthet, „elseprűsödik”. Ezek a részek meddők. Ha virágoznak is, termést sohasem hoznak. A betegség könnyen felismerhető arról, hogy a seprős részek tavasszal korábban hajtanak ki. A fertőzött részt még rügyfakadás előtt el kell távolítani, egy kis egészséges gally- vagy ágdarabkával együtt, majd elégetni. Ajánlatos a megvédendő fákat rügyfakadás előtt téli hígítású mészkénlével permetezni.

Szilva táskásodása (bábaszilva)
A gyümölcsöt támadja meg. Alaktalanná válik, felpuffad, üres, táskássá lesz. A beteg gyümölcsök éretlenül, elfonnyadva, idő előtt lehullanak. A fertőzött gyümölcsöket nyársakkal együtt távolítsuk el, majd rügyfakadás előtt 2 %-os bordói- vagy téli hígítású mészkénlével permetezzük.

Őszibarack levélfodrosodása
Az őszibarack legkomolyabb betegsége. Nagyritkán a mandulán is előfordulhat. A megtámadott leveleken húsos, ráncos, húlyagos kidudorodásokat okoz, a levelek megfodrosodnak, eltorzulnak, gyakran elszíntelenednek, vagy élénk kárminpiros színűvé válnak; a gomba fehéres bevonatot alkot rajtuk. Az erősen fertőzött levelek a nyár folyamán rendszerint le is hullanak. A beteg hajtásokat le kell metszeni, az ép, fertőzetlen részből is egy-két leveles részt hozzávágva. Tavasszal, rügyfakadás előtt téli hígítású mészkénlével vagy 2 %-os bordóilével permetezzük. Ha erős a fertőzés, elvirágzás után, majd az első levek megjelenésekor nyári hígítású mészkénlével kell permetezni.

Levéllikasztó betegség
A cseresznye-, meggy-, őszibarack-, kajszi-, szilvafa leveleinek betegsége. Megtámadhatja a zöld hajtásokat, sőt a gyümölcsöt is. Élénkpiros szegélyű, barnaszínű foltok keletkeznek a leveleken, likacsosok lesznek és később elszáradva lehullanak. A hajtáson a foltok megnyúltak, besüppedtek, később is meglátszanak, gyakran mézga folyik belőlük. A megtámadott gyümölcsön parás foltok keletkeznek; ez különösen gyakori a kajszinál, ahol erős fertőzés esetén egyes gyümölcsök el is alaktalanodhatnak. A fertőzött hajtásokat, vesszőket távolítsuk el, és a lombot ősszel gyűjtsük össze és égessük el. Téli nyugalmi állapotban 2 %-os bordóilével permetezzük. A kajszibarackfákat gyümölcskötés után 0,5-1 %-os bordóilével megpermetezzük, majd ezt 2 hetenként 2-3-szor megismételjük. Az őszibarackot bordóilével nyáron nem szabad permetezni!
 

Szilvalevél vörös foltossága
Ritkábban a mandulán is előfordulhat. A levelek mindkét oldalán először vörös, majd sötétedő vastag foltok jelennek meg. Az erősen fertőzött levelek, melyen több folt is található, leszáradnak, lehullanak, és így a hajtások fejlődését és beérését e kártevő erősen akadályozhatja. A fertőzött leveleket ősszel gyűjtsük össze és égessük el, vagy pedig forgassuk mélyen a talajba, mivel az új tavaszi fertőzés innen indul ki. Sziromhullás után, majd 2 hét múlva leveles állapotban, nyári hígítású mészkénlével, 0,5-1 %-os bordóilével permezettük.

Dió levél- és gyümölcsfoltossága
A leveleken és a fiatal, még ki nem fejlődött mag burkán barnás foltok alapján ismerhető fel e betegség. A levelek idő előt lehullhatnak, a gyümölcs összezsugorodik, és nem fejlődik ki. A lombot össze kell gyűjteni és elégetni. A kisebb fákat lombos állapotban 1 %-os bordóilével permetezhetü, idősebb, nagyobb fánál a permetezés majdnem megoldhatatlan.

Szamóca ragyafoltossága
Levelén kora tavasszal élénkpiros foltok alakjában jelentkezik. Egy levélként több folt is lehetséges, melyek egybefolyhatnak. A foltok közepe később fehéressé válik. Az erősen fertőzött levelek elszáradnak. Fakadás után 1 %-os bordóilével való ismételt permetezés gyümölcskötődésig.

Ribiszkelevelek foltossága
A leveleken apró barna vagy fekete foltok keletkeznek és gyakran a levelek egy része elhal és lehull. A lehullott leveleket semmisítsük meg, vagy forgassuk mélyen a talajba, és a bokrokat virágzás előtt és után legalább még két alkalommal 1 %-os bordóilével permetezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése