2015. május 27., szerda

Bő egy hónap pótlása

Mivel még mindig netmentes övezetben élem napjaimat, sajnos csak most tudom pótolni az eddigi változások "dokumentálását". Bááár - ez ilyen formán nem igaz, hisz már vltam fenn Pesten és időm is lett volna rá, csak épp net nem volt. Ugyanis, pont akkor cserélték ki az utcán az oszlopot, amikor fenn voltam, így aznak szüneteltették a szolgáltatást nálunk. (Baleset miatt sérült meg az oszlop - + a kerítésünk - és csupán egy hónap kellett hozzá, hogy kicseréljék a sérült oszlopot!)
Na, de ma - minden bepótolok!!!!

Az eddigiek - képekben:
Április hó
 Eddig, a torma szabadon nőhetett a kertben. Eztán már nem így van!
Ritkaszép katonás sorban vannak :)
 A ribizliken több virágot el sem lehetett volna helyezni.
A három körtefánk közül megint a legátsó vitte el a "Ki tud több virágot" vetélkedő fő díját!

 Egy saláta, csak úgy. Valószínűleg a múlt évi magból valahogy itt maradt, és kitelelt.
Már bújnak a bazsalikomok. Cserépbe ültettem.
Ha szabadföldben csíráznak ki, sokkal később tudnánk belőlük csemegézni.


Május hó
 Házi feladat = a gyöngyvirágot ritkítani kell!!
 Az elfagyott/megfázott paradicsomok.
 Sajnos, a kedvenc almafánkat csonkítani kellett, de a nagyobb probléma, hogy ősszel ki is kell majd vágni, mert egyre betegebb.
 Még soha sem volt verbénám - nagyon tetszik.
 A 9-féle paprika palántája. Saját nevelés.
A 38 uborkamagból 25 kelt ki, azok viszont szépek.
 3-féle cukkini. azóta már kiültetve és binbóban.
 A pesti levendulabokor. Lehoztuk, mert ott útban volt.
Jót türte a cserépbe való ültetést.
 És a közel harminc éves levendulabokrunk. Az első növények között volt, amit ültettünk.
Már a közepe nincs meg, mostanában csak vegetált; de az idén tavasszal egy nagy követ tettem a központi tő helyére, ill. körbevettem kövekkel és láss-csudát: van újra életkedve.
 A rengeteg virág megfogant, és az idén nem is hullatta a termését (még).
Az új helyre költöztetett eprek.
 Nagy levelek, nagy virágok.
 Az évelő borsikafű már kinövi a helyét.
 Az idén "nincs" szára a liliomnak.
 Ugyan, ez még februárban történt, de csak májusban vettem észre, hogy a pihent agyammal, a virágláda ugyanazon oldalába vetettem el a kínaikelt és a karalábét :)
 A haranglábak formája, és színkavalkádja megunhatatlan.
 A paradicsomkarók kihelyezve. (Azóta már a paradicsomok is.)
Ha nyugger leszek, akkor ilyen lesz a kertem.
Csak a szép zöld fű, medence, hintaágy -- éééés nyugalom.
(Szomszéd-kertje/mindig zöldebb/)

Összefoglalva -- itt már kimondottan jobb és szebb a helyzet. Bááár- a fagyok a fóliában is megtépázták a paradicsomokat. Volt amelyik "csak" megfázott (és azóta is sárgás a levele); azonban volt nem egy, amelyik teljesen lefagyott. Örömteli eseményként tartom számon, hogy sikerült Gold Krone parimagot vennem, bár más néven van forgalmazva. (Ki érti ezt?,  -"-,  Én nem ....)
A kertben megindult a komposztálóban telelt magok (elsősorban parimagok) földből való kikandikálása. Tehát, már a föld is melegszik - éljen!!! A krumpli csak most kezd előjönni, a szotyik is előmerészkedtek; sőt egy-egy babszem is megindult. A csemegekukorica viszont még a a földben. Adok nekik még egy hetet, utána mást vetek/ültetek a helyükre. (Azóta sem kelt ki, így oda ültettem a tököket és a cukkiniket.)
Sajnos, a hideg még nem távozott véglegesen! Ma hajnalban minuszkettő volt - szerencsére kb. 2 méter magasságban. Így a hatamas diófánk alsó fele lefagyott teljesen, a felsőn a leveleknek semmi bajuk. De a sok esőtől és a széltől, a diószemecskék hullanak - az idén sem lesz diónk /szerintem/.
A múlt héten sikerült egy pár üveg bodzavirágszörpöt eltennem. Mire találtam bodzabokrot, a lábamat is lejártam. Természetesen az útszélén garmadával vannak, de a "tisztább" helyeken már nincs. És, hogy miért?!? Ennek az a magyarázata, hogy az a kerámia-vízhordó-edény-Önkormányzatunk az összeset kiírtotta!!!!!!!! A Tisztítsuk meg a környzetünket-és-a-közmunkásoknak-legyen-valami-elfoglaltásuk -- címszó alatt! Nem tudom elképzelni, hogy máshol is ilyen korlátoltak?!? Kinek szép úgy a patakpart, hogy nincs körülötte/mellette semmilyen növénytársulás, csak a kaszált fű?!? Vagy - miért kellett költési időben, a múlt évben kivágni a susnyást, ahol a pacsirták éltek. Ahol egész nap hallatták a dalunkat. Na, erről ennyit, mert megint felmegy a vérnyomásom!
Visszatérve a kertre - tegnap kiültettem a paprikákat is, erre reggel hallottam, hogy péntek éjjszakára fagyok is lehetnek. Most mivel takarjam be őket???? ezen agyalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése